Ez az egyik olyan almás táska recept, amit minden ősszel el kell készíteni.
Hozzávalók:
Alaptészta:
- 30 dkg héjában főtt, áttört krumpli
- 50 dkg tönkölyliszt
- 20 dkg hajdinaliszt (lehet rozsliszt is)
- 1 dl minőségi étolaj vagy hidegen sajtolt olívaolaj
- 2.5 dl langyos víz
- 3 evőkanál szezámsó (vagy 1 evőkanál só és 2 evőkanál őrölt szezámmag)
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna (esetleg friss citromlével meglocsolva)
Töltelék:
- Az almákat konyhai aprítóban felaprítani és egy lábosban kb. 45-60 percig főzni. A főzethez fahéjat adhatunk, hogy még kellemesebb legyen az aromája.
- A főzés végefelé egyre sűrűbben kell megkeverni a masszát, nehogy odaégjen. Érdemes az elején egy kis vizet is hozzátenni. A legvégén előre beáztatott mazsolát is hozzáadhatunk.
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit összekeverjük, és alaposan átgyúrjuk, mely által egy könnyen kezelhető tésztát kapunk.
- A tésztát kis adagokban vékonyra nyújtva, késsel kb. kéttenyérnyi formákra osztjuk. A forma egyik felére a párolt, kihűlt, majd fahéjjal megszórt almát helyezzük. A tészta másik felét ráhajtjuk, majd a széleket villával lenyomkodjuk.
- A tetejét megszurkáljuk, hogy a gőz sütéskor távozni tudjon.
- Előmelegített sütőben 180-200°C-on készre sütjük. Amikor langyosra hűlt, félbe vágjuk, és kevés mézet rácsurgatva tálaljuk.
Ha marad a tésztából, abból tenyerünkben golyókat formálva, majd kissé meglapítva pogácsát süthetünk, amelynek tetejére előzőleg (ízlés szerint) kömény-, tök-, napraforgó- vagy szezámmagot szórhatunk.
Főkép forrása: woolworths.com.au