A csipkebogyó tea a Rosa canina botanikai néven ismert rózsa növény élénk színű terméséből készül. A növényt kutyarózsa néven is ismerik, és meleg környezetben könnyen növekszik.
A csipkebogyó tea ízét és megjelenését gyakran a hibiszkusz teához hasonlítják. Mindkét gyógytea élénk magenta árnyalattal és édes-savanyú jegyekkel rendelkezik.
Több száz rózsafaj létezik, bár a csipkebogyóval kapcsolatos kutatások a Rosa canina növény álgyümölcseire összpontosítottak. (1)
A csipkebogyó tea jótékony hatásai
A csipkebogyó a virág lekerekített része, közvetlenül a szirmok alatt.
A növényekből általában csipkebogyó-olajat készítenek, amelyet az aromaterápiában más illóolajokkal és magolajokkal együtt használnak a relaxáció előidézésére. A csipkebogyót gyakran használják kulináris ételekhez és teafőzéshez is.
A tea készítéséhez két fő típusú csipkebogyó magot használnak: Rosa rugosa (Japán rózsa) és Rosa canina (Vadrózsa). Ezek a rózsanövények Ázsiában, Észak-Afrikában és Európában őshonosak, de gyakran termesztik más régiókban, beleértve az Egyesült Államokat is.
A csipkebogyó polifenolokat, karotinoidokat, esszenciális zsírsavakat, likopint és aszkorbinsavat tartalmaz. Jó C-vitamin forrás, és segíthet az immunitás erősítésében.
A csipkebogyó nyár elején kezd növekedni, és nyár végén és kora ősszel betakarítják. Termesztett rózsákról és vadrózsabokrokról szüretelhetők. A friss csipkebogyóból magyar pálinkát is készítenek, amely egy népszerű gyümölcspálinka.
A csipkebogyó tea természetesen koffeinmentes. Friss vagy szárított csipkebogyóból, valamint teatasakokból is főzhető.
1. Támogatja az egészséges immunrendszert
A csipkebogyó tea jó forrása a C-vitaminnak – más néven aszkorbinsavnak –, amely jótékony hatással van az immunrendszerre.
A csipkebogyó tea rendszeres fogyasztása segíthet elkerülni a megfázást és az influenzát, és még a betegségek időtartamát is lerövidítheti (2).
A csipkebogyó nagy mennyiségű A-vitamint és E-vitamint is tartalmaz, amelyek jót tesznek az immunitásnak és a bőrnek (3). Fontos megjegyezni, hogy ezen vitaminok egy része elvész a szárítási folyamat során.
Ha szeretnénk kihasználni ezeknek a vitaminoknak az előnyeit, próbáljunk csipkebogyóteát friss csipkebogyó felhasználásával készíteni.
2. Tele van egészséges antioxidánsokkal
A csipkebogyó tea számos antioxidánst tartalmaz, beleértve a polifenolokat, amelyek segíthetik az emberi egészséget. Az antioxidánsok segíthetnek kiküszöbölni a szabad gyököket – olyan sejteket, amelyek károsodást és romlást okozhatnak az egészséges sejtekben az oxidatív stressz néven ismert folyamat révén.
Az antioxidánsok segíthetnek megakadályozni az oxidáció előfordulását.
3. Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen
A csipkebogyó tea fogyasztása jótékony hatással lehet a szív egészségére, és segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.
A kutatások azt mutatják, hogy a csipkebogyó kivonat csökkenti a koleszterinszintet és modulálja a vérnyomást (4). Ez különösen előnyös a magas vérnyomásban szenvedők számára.
Ennek az az oka, hogy a csipkebogyó tea gyulladásgátló tulajdonságokkal büszkélkedhet, amelyek serkentik a véráramlást és javítják a keringést. Ez segíthet megelőzni az artériák eltömődését és a plakk felhalmozódását, ami szívrohamot okozhat.
4. Segíti az emésztést
A csipkebogyó tea elősegítheti az emésztés egyszerűsítését a bélbaktériumok kiegyensúlyozásával. Egy 2015-ben publikált kutatás kimutatta, hogy a csipkebogyó enyhítette a fájdalmat és kellemetlen érzést okozó gyomorpanaszokat.
Könnyen elkészíthető otthon
A csipkebogyó tea a zöldalmához hasonló fanyar ízű, és bármely rózsanövény álgyümölcséből elkészíthető.
Ennek ellenére ajánlatos kerülni a csipkebogyó használatát olyan növényről, amelyet olyan növényvédő szerrel permeteztek, amely nem biztonságos emberi fogyasztásra.
A csipkebogyó úgy néz ki, mint a miniatűr vörös vagy narancssárga alma, és közvetlenül a rózsa virágszirmai alatt található.
- A friss csipkebogyó teához használható, ha először alaposan lemostuk, és eltávolítottuk a szennyeződéseket.
- Ezután tegyünk 4-8 csipkebogyót egy csésze (240 ml) forralt vízbe (szárított csipkebogyó is használható). Hagyjuk állni a teát 10-15 percig, majd távolítsuk el a gyümölcsöket.
- Ha túl fanyarnak találjuk a teát, ízesíthetjük mézzel, hogy kiegyensúlyozza az ízét.
A csipkebogyó tea frissen főzve és jegesen is finom.
A csipkebogyó tea mellékhatásai
- Nagyon kevés mellékhatás társul a csipkebogyó teához. A tea allergiás reakciókat válthat ki azoknál az embereknél, akik allergiásak a rózsanövényre vagy a rokon növényekre. Hagyjuk abba a fogyasztását, ha allergiás reakció tüneteit észleljük, beleértve a tüsszögést, könnyező szemeket vagy bőrkiütést.
- A csipkebogyó túlzott fogyasztása gyomorpanaszokat okozhat, beleértve a gyomorgörcsöt és gyomorirritációt. Egyéb mellékhatások közé tartozik a fejfájás, szédülés és hányinger.
- A csipkebogyóban lévő nagy mennyiségű C-vitamin bizonyos betegségekben szenvedőknél is komplikációkat okozhat. Bizonyos személyeknél növelheti a vesekő vagy más vesebetegség kialakulásának kockázatát is. Ha bármilyen egészségügyi problémánk van, kérjünk orvosi tanácsot, mielőtt csipkebogyó teát fogyasztanánk.
- A csipkebogyó tea kölcsönhatásba léphet gyógyszerekkel, beleértve azokat is, amelyeket vérhígítóként használnak. Egyéb kölcsönhatások közé tartozik a lítium, az ösztrogén és a prolixin. Ismételten beszéljünk orvosunkkal, mielőtt naponta fogyasztanánk csipkebogyó teát, ha bármilyen gyógyszert szedünk.