A csipkebogyó tea a Rosa canina botanikai néven ismert rózsa növény élénk színű terméséből készül. A növényt kutyarózsa néven is ismerik, és meleg környezetben könnyen növekszik.
A csipkebogyó tea ízét és megjelenését gyakran a hibiszkusz teához hasonlítják. Mindkét gyógytea élénk magenta árnyalattal és édes-savanyú jegyekkel rendelkezik.
Több száz rózsafaj létezik, bár a csipkebogyóval kapcsolatos kutatások a Rosa canina növény álgyümölcseire összpontosítottak. (1)
A csipkebogyó tea jótékony hatásai
A csipkebogyó a virág lekerekített része, közvetlenül a szirmok alatt.
A növényekből általában csipkebogyó-olajat készítenek, amelyet az aromaterápiában más illóolajokkal és magolajokkal együtt használnak a relaxáció előidézésére. A csipkebogyót gyakran használják kulináris ételekhez és teafőzéshez is.
A tea készítéséhez két fő típusú csipkebogyó magot használnak: Rosa rugosa (Japán rózsa) és Rosa canina (Vadrózsa). Ezek a rózsanövények Ázsiában, Észak-Afrikában és Európában őshonosak, de gyakran termesztik más régiókban, beleértve az Egyesült Államokat is.
A csipkebogyó polifenolokat, karotinoidokat, esszenciális zsírsavakat, likopint és aszkorbinsavat tartalmaz. Jó C-vitamin forrás, és segíthet az immunitás erősítésében.
A csipkebogyó nyár elején kezd növekedni, és nyár végén és kora ősszel betakarítják. Termesztett rózsákról és vadrózsabokrokról szüretelhetők. A friss csipkebogyóból magyar pálinkát is készítenek, amely egy népszerű gyümölcspálinka.
A csipkebogyó tea természetesen koffeinmentes. Friss vagy szárított csipkebogyóból, valamint teatasakokból is főzhető.
1. Támogatja az egészséges immunrendszert
A csipkebogyó tea jó forrása a C-vitaminnak – más néven aszkorbinsavnak –, amely jótékony hatással van az immunrendszerre.
A csipkebogyó tea rendszeres fogyasztása segíthet elkerülni a megfázást és az influenzát, és még a betegségek időtartamát is lerövidítheti (2).
A csipkebogyó nagy mennyiségű A-vitamint és E-vitamint is tartalmaz, amelyek jót tesznek az immunitásnak és a bőrnek (3). Fontos megjegyezni, hogy ezen vitaminok egy része elvész a szárítási folyamat során.
Ha szeretnénk kihasználni ezeknek a vitaminoknak az előnyeit, próbáljunk csipkebogyóteát friss csipkebogyó felhasználásával készíteni.
2. Tele van egészséges antioxidánsokkal
A csipkebogyó tea számos antioxidánst tartalmaz, beleértve a polifenolokat, amelyek segíthetik az emberi egészséget. Az antioxidánsok segíthetnek kiküszöbölni a szabad gyököket – olyan sejteket, amelyek károsodást és romlást okozhatnak az egészséges sejtekben az oxidatív stressz néven ismert folyamat révén.
Az antioxidánsok segíthetnek megakadályozni az oxidáció előfordulását.
3. Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen
A csipkebogyó tea fogyasztása jótékony hatással lehet a szív egészségére, és segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.
A kutatások azt mutatják, hogy a csipkebogyó kivonat csökkenti a koleszterinszintet és modulálja a vérnyomást (4). Ez különösen előnyös a magas vérnyomásban szenvedők számára.
Ennek az az oka, hogy a csipkebogyó tea gyulladásgátló tulajdonságokkal büszkélkedhet, amelyek serkentik a véráramlást és javítják a keringést. Ez segíthet megelőzni az artériák eltömődését és a plakk felhalmozódását, ami szívrohamot okozhat.
4. Segíti az emésztést
A csipkebogyó tea elősegítheti az emésztés egyszerűsítését a bélbaktériumok kiegyensúlyozásával. Egy 2015-ben publikált kutatás kimutatta, hogy a csipkebogyó enyhítette a fájdalmat és kellemetlen érzést okozó gyomorpanaszokat.
Könnyen elkészíthető otthon
A csipkebogyó tea a zöldalmához hasonló fanyar ízű, és bármely rózsanövény álgyümölcséből elkészíthető.
Ennek ellenére ajánlatos kerülni a csipkebogyó használatát olyan növényről, amelyet olyan növényvédő szerrel permeteztek, amely nem biztonságos emberi fogyasztásra.
A csipkebogyó úgy néz ki, mint a miniatűr vörös vagy narancssárga alma, és közvetlenül a rózsa virágszirmai alatt található.
- A friss csipkebogyó teához használható, ha először alaposan lemostuk, és eltávolítottuk a szennyeződéseket.
- Ezután tegyünk 4-8 csipkebogyót egy csésze (240 ml) forralt vízbe (szárított csipkebogyó is használható). Hagyjuk állni a teát 10-15 percig, majd távolítsuk el a gyümölcsöket.
- Ha túl fanyarnak találjuk a teát, ízesíthetjük mézzel, hogy kiegyensúlyozza az ízét.
A csipkebogyó tea frissen főzve és jegesen is finom.
A csipkebogyó tea mellékhatásai
- Nagyon kevés mellékhatás társul a csipkebogyó teához. A tea allergiás reakciókat válthat ki azoknál az embereknél, akik allergiásak a rózsanövényre vagy a rokon növényekre. Hagyjuk abba a fogyasztását, ha allergiás reakció tüneteit észleljük, beleértve a tüsszögést, könnyező szemeket vagy bőrkiütést.
- A csipkebogyó túlzott fogyasztása gyomorpanaszokat okozhat, beleértve a gyomorgörcsöt és gyomorirritációt. Egyéb mellékhatások közé tartozik a fejfájás, szédülés és hányinger.
- A csipkebogyóban lévő nagy mennyiségű C-vitamin bizonyos betegségekben szenvedőknél is komplikációkat okozhat. Bizonyos személyeknél növelheti a vesekő vagy más vesebetegség kialakulásának kockázatát is. Ha bármilyen egészségügyi problémánk van, kérjünk orvosi tanácsot, mielőtt csipkebogyó teát fogyasztanánk.
- A csipkebogyó tea kölcsönhatásba léphet gyógyszerekkel, beleértve azokat is, amelyeket vérhígítóként használnak. Egyéb kölcsönhatások közé tartozik a lítium, az ösztrogén és a prolixin. Ismételten beszéljünk orvosunkkal, mielőtt naponta fogyasztanánk csipkebogyó teát, ha bármilyen gyógyszert szedünk.
További kapcsolódó cikkeink
Amennyiben tetszett írásunk és kíváncsi vagy még több tea jótékony hatásaira, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:















