Mostanra valószínűleg már mindent hallottál a zöld tea előnyeiről. Egy-két csésze naponta állítólag csökkenti a vérnyomást, csillapítja a gyulladást, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és még a memóriát is javítja.
Más típusú teák, mint a fekete tea, a pitypang tea vagy a hibiszkusz tea szintén jól ismert egészségügyi előnyeiről. De mi a helyzet a fehér teával?
A fehér teát gyakran figyelmen kívül hagyják a népszerűbb teafajták javára. Mindazonáltal ugyanolyan sok – ha nem több – egészségügyi előnyt rejt magában, mint más teafajták, és egyedülállóan édes és könnyű ízt kínál.
Mi is az a fehér tea?
A fehér tea a Camellia sinensis növény leveleiből készül. Ez ugyanaz a növény, amelyet másfajta teák, például zöld vagy fekete tea készítésére használnak.
Főleg Kínában szüretelik, de más régiókban is termelik, például Thaiföldön, Indiában, Tajvanon és Nepálban.
Ez a teafajta az egyik legminimálisabban feldolgozott tea. Akkor is betakarítják, amikor a növény még fiatal, ami nagyon jellegzetes ízt eredményez. A fehér tea ízét gyakran finomnak és enyhén édesnek írják le, és mivel nem tekercselt vagy oxidált, mint a többi tea, sokkal könnyebb ízű.
A többi teafajtához hasonlóan a fehér tea is bővelkedik polifenolokban, katekinekben és antioxidánsokban. Emiatt számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, a zsírégetés fokozásától a rákos sejtek elleni küzdelemig.
A fehér tea fajtái
A fehér teának számos változata létezik, amelyek a felhasznált levelek részétől, valamint a végtermék ízétől és minőségétől függően változnak.
A fő típusok a következők:
- Ezüst tű (Yin Zhen)
- Fehér bazsarózsa (Bai Mu Dan)
- Gong mei (Tribute Eyebrow)
- Shou Mei
Ezek közül az ezüst tű és a fehér bazsarózsa a leggyakoribb, és a legjobb minőségűek.
A fehér tea jótékony hatásai
1. Magas antioxidáns tartalom
A fehér tea tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek leküzdeni a káros szabad gyököket és ellensúlyozzák a sejtek oxidatív stresszét.
Ezekről a jótékony vegyületekről kimutatták, hogy csökkentik az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívkoszorúér-betegség, a rák és a cukorbetegség.
2. Javítja a száj egészségét
A fehér tea számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek elősegíthetik a száj egészségét, beleértve a növényi vegyületeket, például a polifenolokat és a tanninokat.
Ezek a vegyületek segíthetnek csökkenteni a plakkképződést azáltal, hogy blokkolják a baktériumok növekedését. Ezenkívül a teában található fluor magas biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, ami megakadályozza a fogszuvasodást.
3. Fokozza a zsírégetést
Kutatások kimutatták, hogy a fehér és a zöld tea tea hasonló katechinszintet tartalmaz. A katechinek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező növényi vegyületek, amelyek segítenek beindítani a zsírégetést és felpörgetik az anyagcserét.
4. Csökkenti a koleszterinszintet
A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely a vérben található. Noha szervezetünknek szüksége van koleszterinre, túl sok fogyasztása plakkképződést okozhat az artériákban, ami az artériák szűkülését és megkeményedését okozhatja.
A fehér tea jót tesz a szív egészségének, mivel segít csökkenteni a koleszterinszintet. Egy állatkísérletben cukorbeteg patkányok fehér tea kivonattal történő kezelése az össz- és a rossz LDL-koleszterinszint csökkenését eredményezte.
5. Öregedésgátló hatással bír
A fehér teáról kimutatták, hogy gátolja a kollagént és az elasztint lebontó enzimeket (a bőrünkben lévő vegyi anyagokat, amelyek megőrzik annak rugalmasságát). Antioxidáns hatása is segít megvédeni a bőrt a napi károsodásoktól.
Hogyan kell elkészíteni?
Ami a tea elkészítését illeti, a forrásban lévő víz csökkentheti az ízét, sőt kimerítheti a teában található tápanyagokat. A legjobb eredmény érdekében forraljuk fel a vizet, hagyjuk állni néhány percig, majd öntsük a tealevelekre.
Minél tovább főzzük a teát, annál erősebb ízt és koncentráltabb tápanyagokat biztosít. Míg egyesek csak három-öt percig áztatják a tealeveleket, mások legfeljebb 15 percig ajánlják a főzést, hogy maximalizálják az ízt és az egészségügyi előnyöket.
Kockázatok és mellékhatások
Bár ez a tea meglehetősen lenyűgöző egészségügyi előnyökkel büszkélkedhet, ez csak egy darabja a kirakósnak, és nem valószínű, hogy nagy változást hozna az egészségedben, hacsak nem párosul kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres fizikai aktivitással.
Ezenkívül nehéz megmondani, hogy ezeknek a vizsgálatoknak az eredményei mennyire alkalmazhatók, mivel a legtöbb jelenlegi kutatás állatkísérletekre és kémcsövekre korlátozódik. További kutatásokat kell elvégezni annak megállapítására, hogy a fehér tea milyen hatással lehet az egészségünkre.
A fehér tea mellékhatásai főként a koffeintartalomból származnak, és előfordulhat álmatlanság, szédülés vagy gyomor-bélrendszeri problémák.
A negatív hatások elkerülése érdekében a terhes nőknek napi 200 milligrammnál kevesebbre kell korlátozniuk a koffeinbevitelt. A legtöbb ember számára azonban a tea biztonságosan fogyasztható, minimális kockázattal a káros tünetek kialakulásához.
Kiemelt kép forrása: teasenz.com
További kapcsolódó cikkeink
Amennyiben tetszett írásunk és kíváncsi vagy még több tea jótékony hatásaira, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:













