A növényeket, gyógynövényeket és fűszereket évszázadok óta használják gyógyászati célokra. Erőteljes növényi vegyületeket vagy fitokemikáliákat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a sejtek oxidatív károsodását és csökkentik a gyulladást.
Cikkünkben megtalálod a legjobb gyulladáscsökkentő teákat, amelyek számos módon javíthatják általános jólétedet.
Íme a 7 legjobb gyulladáscsökkentő tea, amelyeket érdemes kipróbálni
1. Zöld tea (Camellia sinensis L.)
A zöld tea ugyanabból a bokorból származik, mint a fekete tea, de a leveleit másképp dolgozzák fel, és ez a folyamat lehetővé teszi, hogy megőrizzék zöld színüket.
A zöld teában található egészségjavító vegyületeket polifenoloknak nevezik, amelyek közül az epigallocatechin-3-gallát (EGCG) a legerősebb.
Az EGCG gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek enyhíteni a gyulladásos bélbetegségekkel, például a Crohn-betegséggel és a fekélyes vastagbélgyulladással kapcsolatos egyes fellángolásokat.
A zöld tea fogyasztása javítja a gyulladásos betegségekben szenvedő betegek életminőségét.
2. Kamilla tea (Matricaria recutita)
Az egyik legismertebb gyulladáscsökkentő tea a kamilla, amelyet közel 5000 éve használnak nyugalmat és hosszú élettartamot elősegítő képessége miatt.
A kamilla teát fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt valójában „gyógynövény-aszpirinnek” nevezték. A kamilla gyulladáscsökkentő hatása lehetővé teszi, hogy a gyógynövény csökkentse a fájdalmat, a duzzanatot, a bőrpírt és a gyulladásos problémákat.
A kamilla előnyeit értékelő kutatások azt mutatják, hogy a gyógynövény nemcsak tea formájában csökkenti a gyulladásokat, hanem helyileg alkalmazva is javítja a problémákat.
3. Gyömbér tea (Zingiber officinale)
A gyömbér tea megnyugtató, ízletes módja a gyulladás és a gyomorpanaszok enyhítésének, sőt a koleszterin- és vércukorszint szabályozásának is.
Több mint 50 különböző antioxidáns vegyületet azonosítottak a gyömbérben. Sok közülük minimálisra csökkenti a citokinek termelését, amelyek gyulladáskeltő anyagok a szervezetben.
A gingerolt, a gyömbér legértékesebb vegyületét gyulladáscsökkentő hatása miatt elemezték. A Journal of Medicinal Food című folyóiratban megjelent kutatás azt sugallja, hogy ez a gyömbér összetevő modulálja azokat a biokémiai folyamatokat, amelyek krónikus gyulladás esetén aktiválódnak.
4. Borsmenta tea (Mentha x piperita)
A borsmenta gyulladáscsökkentő, vírusellenes és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakran használják az irritábilis bél szindróma tüneteinek enyhítésére és a légúti egészség támogatására a torlódások csökkentésével és a légutak megnyitásával.
A borsmenta tea a gyomorgyulladás egyik legjobb teájaként ismert.
5. Kurkuma tea (Curcuma longa)
A kurkuma virágos növény, általában ehető gyökér vagy rizóma, amelyet megszárítanak és fűszerré alakítanak. A gyökér ugyanígy meghámozható és felaprítható.
A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely számos egészségügyi előnyéről ismert. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat azáltal, hogy megszakítja az ehhez az állapothoz vezető utakat.
A kurkuma és a kurkumin krónikus gyulladásos betegségekre, például reumás ízületi gyulladásra, IBD-re és szívbetegségekre gyakorolt hatását vizsgálták. Enyhíthetik az edzés utáni ízületi fájdalmat és izomfájdalmat is, mindkettőt gyulladás okozza.
A kutatások azt sugallják, hogy a kurkuma tea az immunrendszer működését is segíti a gyulladás csökkentésével és az oxidatív stressz megelőzésével.
6. Yerba Mate tea (Ilex paraguariensis)
A Yerba mate a magyalfélék családjába tartozó növény, melynek leveleit és fiatal gallyait felaprítják és érlelik, hogy levélteát készítsenek.
A Mate tea polifenolokat és szaponinokat tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert, és támogatják a szervezet azon képességét, hogy megvédje magát a betegségektől.
A Yerba mate tápanyagban is gazdag, számos vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst, zsíros segédanyagokat, tanninokat, aminosavakat és klorofillt tartalmaz.
A kutatások azt mutatják, hogy a yerba mate magas antioxidáns kapacitással rendelkezik, és megvédi a DNS-t az oxidációtól.
7. Csipkebogyó tea (Rosa canina)
A csipkebogyó korallvörös, kerek, ehető álgyümölcs, amely azután marad meg, hogy a rózsabokor elvesztette virágzását.
Több mint 2000 éve használják gyógynövényként, mivel tele vannak antioxidánsokkal, beleértve a C- és E-vitamint.
A csipkebogyó fenolos vegyületeket tartalmaz, amelyek erős gyulladásgátló antioxidánsok, amelyek megvédik a sejteket a károsodástól.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a csipkebogyó tea csökkenti a fájdalmat és a rheumatoid arthritishez kapcsolódó egyéb tüneteket azáltal, hogy korlátozza a gyulladást elősegítő citokin vegyi anyagok termelését.
Kockázatok és mellékhatások
Előfordulhat, hogy allergiás vagy valamelyik gyulladáscsökkentő gyógynövényre, ezért hagyd abba a tea fogyasztását, ha ételallergiás tüneteket, például viszketést, duzzanatot vagy csalánkiütést tapasztalsz.
Ha túl sok ilyen gyulladáscsökkentő teát iszol, bizonyos esetekben hasmenést vagy gyomorpanaszokat okozhat. Ha ez előfordul, csökkentsd az elfogyasztott tea mennyiségét.
Gyulladáscsökkentő teák gyógyászati vagy terápiás célú fogyasztásakor ragaszkodj napi 1-2 csészéhez, hacsak az egészségügyi szakember másként nem tanácsolja. Ez minimálisra csökkenti a káros mellékhatások kockázatát.
További gyógyteákkal kapcsolatos forrásaink
Amennyiben cikkünk elnyerte tetszésedet, és szeretnél hasonló témában olvasni a gyógyteák egészségre irányuló jótékony hatásairól, akkor feltétlenül tekintsd meg a következő tartalmainkat is: