Kezdő háziasszonyként, könnyű elveszettnek érezni magunkat a konyhában. Szerencsére vannak olyan jól bejáratott, kitapasztalt konyhai praktikák, amelyek segítenek, hogy az elsőre nehéznek tűnő feladatok egyszerűbbé váljanak.
A Borsdaralo.hu magazin szerkesztőivel közösen, olyan hasznos konyhai tippeket gyűjtöttünk össze, amelyeknek minden háziasszony hasznát veheti. Lássuk, a tippeket!
1. Krumplipüré melegítése anélkül, hogy kiszárítanánk
Előfordulhatnak olyan esetek, hogy melegíteni kell a kész krumplipürét. Elsőre talán nem tűnik olyan lényegesnek ez a mozzanat, de ha nem szentelünk rá kellő figyelmet, akár ki is száríthatjuk a korábban tökéletes állagú pürénket.
Ne használjuk erre a célra a mikrót, helyette lassú tűzön, folyamatos, de óvatos kevergetés mellett, kevés vaj és forró tej hozzáadásával melegítsük fel a pürét!
2. Kenyér tárolása hosszabb ideig
A hűtőszekrény rengeteg élelmiszer tárolásában jelent hatalmas segítséget, emiatt nagyon vonzó lehetőség, hogy a kenyeret, fóliával becsomagolva a hűtőben tároljuk. A hideg, száraz környezet azonban nem megfelelő erre a célra, mivel a kenyér kiszáradhat.
A kenyér tárolására, sokkal jobb megoldás a fagyasztás, amely lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségű pékárut tároljunk minőségromlás nélkül. A kenyeret vágjuk akkora darabokra, vagy szeletekre, amit egy alkalommal elfogyasztunk, ezt követően becsomagolva tegyük a fagyasztóba.
A kisebb kenyérdarabokat és szeleteket kiengedhetjük szobahőmérsékleten, de akár át is melegíthetjük a mikróban vagy a sütőben, így olyan lesz a kenyér, mintha, most hoztuk volna haza a pékségből!
3. Tojásfehérje felverése kemény habbá
A tojásfehérje felverése sokszor problémát jelent a kezdő háziasszonyok számára, pedig néhány egyszerű szabályt betartva gyerekjáték. Az első és egyik legfontosabb dolog, hogy a tojásokat egyesével válasszuk szét, hogy ne kerülhessen a tojássárgája a fehérjébe, akár 1-2 csepp is meggátolhatja a habképződést!
Szintén lényeges, hogy mindig zsírmentes, teljesen száraz edényben dolgozzunk, a tojáshab felveréséhez lehetőleg fém vagy üveg keverőtálat használjunk. A tojásokat már a felverés előtt néhány órával vegyük ki a hűtőből, hogy ne legyenek annyira hidegek.
Sokat segít a kemény tojáshab elérésében, ha a fehérjéhez egy kevés sót adunk. Szintén hasonló hatást fejt ki a citromlé is, amelynek az adagolásával nem árt vigyázni, mivel megváltoztathatja a tojás állagát.
4. Fokhagymapucolás egyszerűen
Sokan még mindig ódzkodnak a mikrohullámú sütő használatától, míg mások kimondottan vadásszák a mikrós recepteket, valamint trükköket. Kevesen tudják, hogy ez a hasznos konyhai gép, a fokhagymapucolás során is a segítségünkre lehet. Nem kell mást tenni, mint 10 másodperce a mikróba helyezni a gerezdeket, ezt követően különösebb erőfeszítés nélkül, lehúzhatjuk a héjukat.
Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adunk. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is!