A krumplis pogácsa egy hagyományos magyar péksütemény, amelyet a tradicionális magyar konyhákban készítenek. Süthetjük sütőben vagy olajban és különféleképpen elkészíthetjük. A pogácsákat általában kenyérhez hasonlóan a közös étkezések során fogyasztjuk.
Mit kell tudni a burgonyáról?
A burgonyáról talán annyira nem köztudott, hogy erősíti a lép-hasnyálmirigyet, a kínai orvoslás szerint. Harmóniát teremt a májban, síkosítja a beleket és kész cukor alakjában sok szénhidrátot tartalmaz.
Semlegesíti a test savait, mellyel enyhíti az ízületi gyulladást és a reumát. Gazdag kálium tartalma azoknak használ, akik sok sót használnak és sós ételeket, köztük húst esznek.
A burgonya minden gyulladást csillapít. Leve külsőleg égési sérüléseket gyógyít. Belsőleg leviszi a magas vérnyomást, gyógyíthatja a gyomor- és nyombélfekélyt.
A friss burgonyalevet (lereszelt burgonya kipréselt leve) antibiotikumnak tartják. És a burgonya (vagy népszerűbb nevén krumpli) egészséges bélflórát teremt, bőséges C-vitamin, enzim- és ásványianyag-forrás.
Mire jó (ezenkívül) a burgonya?
A 19. században és a 20. század elején az Egyesült Államokban nyers, reszelt burgonyás borogatással kezelték a felszíni tályogokat, furunkulusokat és az ekcémát. Ezzel enyhítették a szem duzzanatát és fájdalmát. A bolíviai népi gyógyászat máig ilyen borogatással gyógyítja a fejfájást.
A héjával együtt fogyasztott burgonya a legtökéletesebb táplálékok egyike. Két dán táplálkozási szakember úgy akart bizonyítékot szerezni a burgonya rendkívüli tápértékére, hogy a II. világháború alatt, kísérletképpen, három évig kizárólag egész burgonyán élt.
Talán ez egy kicsit túlzás lenne, de a burgonyát a test szöveteinek építésére és megtartására lehet használni.
Ugyanakkor vigyázni kell, mert a zöld burgonya és a burgonya csírája mérgező! A csírákat el kell távolítani a burgonyáról fogyasztás előtt!
Burgonya a konyhában
A burgonya talán az egyik legtöbb módon elkészíthető élelmiszer. Nagyon sokféle receptet találhatunk: töltött burgonyafélék, rakott burgonya, saláták és természetesen különféle pékárukban is megtalálhatóak.
Elkészítése egyszerű és nagyon is laktató. Akár egytálételként is fogyasztható egy burgonyás recept. Most kétféle pogácsát nézünk meg. Mindkettő élesztőmentes, laktózmentes – és a liszttől függően akár gluténmentes is lehet. Jó étvágyat!
Olajban sütött krumplis pogácsa recept
Ennek a pogácsának a legnagyobb előnye, hogy nem kell hozzá sütőt használni. Serpenyőben kisüthető, egyszerűen elkészíthető és garantáltan finom.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya (hámozva, sós vízben főve)
- 2 tojás
- 30 dkg liszt
- 2 csipet só
- 2 dl olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A langyosra hűlt főtt burgonyát villával szétnyomkodjuk.
- Hozzáadjuk a tojásokat, a sót és a lisztet folyamatosan adagolva tésztát gyúrunk.
- Lágy, kissé ragadós tésztát kapunk, melyet ujjnyi vastagságúra nyújtunk.
- A forró olajba tetszőleges formájú pogácsákat teszünk és készre sütjük.
Sütőben sült krumplis pogácsa
Ezt az alapreceptet érdemes kipróbálni. Később egyéni ötletek és ízlés szerint lehet alkalmazni, például különböző magokkal, maglisztekkel, feltétekkel variálható.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya (hámozva, sós vízben főve)
- 50 dkg liszt
- 15 dkg kókuszzsír (vagy 20 dkg disznózsír)
- 1 evőkanál só
Elkészítés:
- A langyosra hűlt főtt burgonyát villával szétnyomkodjuk.
- Hozzáadjuk a sót, a zsírt és a lisztet folyamatosan adagolva tésztát gyúrunk.
- Lágy, kissé ragadós tésztát kapunk, melyet ujjnyi vastagságúra nyújtunk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 180 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
- A tetejét – sütés előtt – megkenhetjük tojással.
Kapcsolódó recept ötletek


Főkép forrása: cookist.com