A lasagne egy hagyományos olasz tésztarétegből készült étel, amely közé különféle töltelékeket (általában paradicsom, hús, spenót, tonhal stb.) tesznek, és besamel szósszal és parmezánnal vonják be.
A lasagne-t az Emilia-Romagna régióban kezdték el készíteni, de ezt követően ez az étel nagy hírnévre tett szert, és nemcsak Olaszországban, hanem az egész világon is népszerűvé vált.
Az első lasagnekat speciális kemencékben és fogantyú nélküli tálcákban készítették el, amelyekbe vékony tésztarétegeket tettek, felváltva darált hússal és parmezánnal.
Liguriában a lasagne darált húsához pesto szószt is hozzáadnak.
Hozzávalók:
- 1 csomag lasagne tészta
- 1kg darált hús
- 5dl tej
- 10 dkg liszt
- 2 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy doboz (400 g) passzírozott paradicsom
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- bazsalikom
- 20 dkg sajt
Elkészítése lépésekben:
- Először el kell készíteni az alapot, amelyhez fel kell melegíteni néhány evőkanál olajat egy nagy serpenyőben. Hozzáadhatunk 1-2 evőkanál sót és borsot, valamint két közepes vöröshagymát és két gerezd fokhagymát.
- Amikor a hagyma és a fokhagyma megpuhult, adjuk hozzá a darált húst és keverjük el. Pároljuk addig, amíg a hús szépen kifehéredik, majd öntsük hozzá a paradicsomszószt és a bazsalikomot. Főzzük ezt a húsos alapot kb. 20 percig.
- A besamel mártás elkészítéséhez olvasszunk fel egy kis vajat egy serpenyőben. Amikor a vaj teljesen felolvadt, adjunk hozzá 2 evőkanál lisztet, és jól keverjük el, hogy csomómentes maradjon. Közben, egy külön edényben, melegítsük fel a tejet, és adjuk hozzá a fűszereket: sót, borsot, és fokhagymát. Ha már a lisztet és a vajat jól elkevertük, öntsük hozzá a meleg tejet, és folyamatosan kevergessük, míg el nem érjük a kívánt sűrűséget.
- Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra és készítsünk elő egy tepsit és a besamel mártást.
- A tepsi aljára helyezzünk egy vékony réteg ragut (hogy a tészta alul is megpuhuljon), majd egy réteg besamelt és egy réteg lasagne tésztát. Erre jöhet egy réteg sajt is. Ismételjük ezt a folyamatot, amíg el nem fogy a tészta és a húsos alap. A tetejét sajttal borítsuk be.
- Süssük a lasagnét kb. 35-40 percig, amíg aranybarna színű nem lesz.
Kész is van az ízletes és könnyen elkészíthető lasagne!
Kapcsolódó recept ötletek





Kiemelt kép forrása: thespruceeats.com