Napjaink egyik legtrendibb italát matcha teának hívják, az egészségre gyakorolt jótékony hatásai pedig elképesztőek!
Ezt a kiváló minőségű, finomra őrölt, koncentrált zöld teát hagyományosan több száz éve használják a japán teaszertartásokon.
A matcha zsírégető és rákellenes hatásának köszönhetően, a többi teát maga mögé utasítja. Valójában számos tanulmány kimutatta, hogy a matchában található bizonyos kémiai vegyületek segíthetnek a rákos sejtek pusztulásának előidézésében, semlegesítik a káros szabad gyököket és fokozzák a szervezet természetes méregtelenítő rendszerét.
Mi is az a Matcha tea?
A Matcha a zöld tea koncentrált porított formája, amelyet évszázadok óta használnak Kínában és Japánban. Valójában a „matcha” kifejezés és kiejtése (maa-chuh) a „földet” és „teát” jelentő japán szavakból származik.
A Matcha a Camellia sinensis teanövény leveleiből készül, amely a Theaceae (teafélék) családba tartozó örökzöld cserje. Minden tea ebből a növényből származik, de a szín- és ízeltérések a feldolgozási különbségek eredménye.
A kifejezetten matcha készítésére termesztett és használt teanövényeket általában két hétig árnyékolják a klorofillszint növelése érdekében a levelek leszedése előtt. A betakarítás után a zöld tea leveleit megpárolják, megszárítják és finom porrá őrlik.
Más teafajtákkal ellentétben a matcha a teljes tealevelet tartalmazza, így koncentráltabb tápanyagforrást biztosít. Erős, jellegzetes íze is van, amelyet sokan a spenóthoz vagy a búzafűhöz hasonlítanak.
A matcha tea szuper erősségének titka a katechin nevű polifenolvegyületekben rejlik, amelyek egyfajta antioxidáns, amelyek olyan szuperélelmiszerekben találhatók, mint a zöld tea, a kakaó és az alma.
A matcha tea jótékony hatásai
1. Javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget
A matcha gazdag mikrotápanyagokban, különösen az Epigallokatekin-gallát (EGCG) néven ismert növényi vegyületben, amely pozitív hatással lehet az egészségre.
Az EGCG-ről és annak szív- és érrendszeri és anyagcsere-egészségre gyakorolt hatásáról összegyűjtött kutatások azt mutatják, hogy „a terápiás tulajdonságok széles skáláját mutathatja fel, beleértve az érelmeszesedést, a szívhipertrófiát, a szívinfarktust, a cukorbetegséget, a gyulladásgátlót és az antioxidánst”.
A Matcha segíti a szív- és érrendszer egészséges működését – megakadályozza a plakk felhalmozódását, a szívszövetek megvastagodását, valamint egyéb állapotokat, például szívrohamot.
2. Antioxidánsokban gazdag
Az antioxidánsok eltávolítják a rossz molekulákat a szervezetből, és csökkentik az oxidatív stresszt. A matcha tea és általában a zöld teák magas antioxidánsként ható anyagokat tartalmaznak, beleértve a katechint is.
A tea flavonoidokat is tartalmaz, amelyek a beszámolók szerint antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek és számos jótékony hatással bírnak.
A tea flavonoidjai csökkentik a gyulladást, antimikrobiális hatásúak és megakadályozzák a fogszuvasodást.
3. Elősegíti a fogyást
Számos ígéretes tanulmány kimutatta, hogy a matcha tea jót tesz a derékbőségnek, és elősegítheti és fenntarthatja a hosszan tartó fogyást.
Az American Journal of Clinical Nutrition egyik tanulmánya például azt találta, hogy egy magas katechintartalmú tea ivása 12 hétig a zsírtömeg, a BMI, a testtömeg és a derékkörfogat jelentős csökkenéséhez vezetett a kontrollcsoporthoz képest.
Más kutatások azt találták, hogy a matcha fokozhatja az anyagcserét és a zsírégetést, hogy elősegítse a hosszú távú fogyást.
4. Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát
A 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének egyik legjobb módja, ha néhány egészséges változtatást eszközölünk az étrendben és az életmódban, és egyes kutatások azt sugallják, hogy a matcha tea rutinba való felvétele különösen előnyös lehet.
5. Méregteleníti a szervezetet
A Matcha gazdag zöld színe a magas klorofill – szint eredménye. A klorofill egyfajta növényi pigment, amely a fotoszintézis folyamatában a fény elnyeléséért felelős, ami energiát hoz létre.
Mivel a matchát gondosan árnyékban termesztik, lényegesen gazdagabb klorofillban a többi teához képest.
Amellett, hogy a matcha jellegzetes élénk árnyalatát adja, a klorofill a méregtelenítésben is segít, és elősegítheti a nem kívánt méreganyagok, vegyi anyagok és nehézfémek eltávolítását a szervezetből.
Emiatt a napi egy csésze matcha tea elfogyasztása nagyszerű méregtelenítő ital – támogatja a szervezet természetes méregtelenítő képességét – és egyszerű módja annak, hogy növelje a klorofill bevitelét.
Hogyan készítsünk egy csésze matcha teát?
A matcha tea elkészítése egyszerű, és nagyszerű módja annak, hogy lelassíts, és szánj egy percet arra, hogy magadra és egészségedre összpontosíts.
De nem minden csésze egyforma, például a 70 °C fokon főzött matcha tea nagyon más ízű lesz, mint a 80 °C fokon főzött matcha, még akkor is, ha ugyanaz a tea.
Így készítsd el saját magad:
- Töltsük fel a vízforralót friss, szűrt vízzel, és melegítsük fel forráspontig.
- Töltsük meg a matcha tálat vagy csésze forró vízzel, és öntsük ki (a tál/pohár felmelegítéséhez).
- Tegyünk 1 teáskanál matcha port egy tálba vagy csészébe.
- Adjunk hozzá 100ml majdnem forró vizet.
- Keverjük fel (ideális esetben bambuszkefével vagy teahabverővel) a vizet és a port egy-két percig, amíg sűrű és habos nem lesz, apró buborékokkal.
- Adjuk hozzá a szükséges mennyiségű 70-80 °C fokos vizet.
A teafőzés mellett ez a sokoldalú összetevő felhasználható más ételek, például matcha fagylalt, smoothie tálak és pékáruk, például sütemények, brownie vagy sütemények készítésére is.
Kockázatok és mellékhatások
- Koffeintartalma miatt gyermekeknek, terheseknek vagy szoptatóknak nem ajánlott.
- Ne feledjük, hogy a zöld tea éhgyomorra való fogyasztása gyomorfájdalmat és hányingert okozhat. A legjobb, ha étkezés után fogyasszuk, különösen, ha gyomorfekély vagy savas reflux okozta problémánk van.
- Ha vashiányos vérszegénységben szenvedünk, fontos megjegyezni, hogy a zöld tea fogyasztása csökkentheti az élelmiszerből származó vas felszívódását.
- Sajnos az ólomszennyeződés gyakori probléma a matcha esetében, és a bio vásárlás nem mindig garantálja a tisztaságot. A kínai matcha helyett japán matcha vásárlása csökkentheti az ólomnak való kitettség kockázatát, de még mindig a legjobb, ha ragaszkodunk a napi egy csészéhez.
- Végül, a zöld tea kölcsönhatásba léphet bizonyos vényköteles gyógyszerekkel, ezért a matcha fogyasztása előtt kérdezzük meg kezelőorvosunkat, ha valamilyen gyógyszert szedünk, vagy bármilyen egészségügyi problémánk van jelen.