Kényelmes világban élünk, ahol nagyon sok izgalmas dologgal tölthetjük az időnket, akkor miért állnánk a konyhában órákig? Értem ezt a kérdést, és a gondolatmenetet is, amely idáig vezet.
Nézzünk meg a dolognak egy másik oldalát. Ahhoz, hogy élvezni is tudjuk azt a sok csodát, ami körül vesz minket, ahhoz egészségesnek kell lennünk – ebben gondolom egyet értünk.
Az egészség alapja pedig nem más, mint a megfelelő étkezés. A megfelelő étkezés viszont azzal kezdődik, hogy igazi ételeket fogyasztunk, melyek egészségesek.
És itt szokott az embereknek keresztbe állni a szeme. Van az a tévhit, hogy ami egészséges az nem finom, viszont drága. Értem ezt a gondolatmenetet is. Itt is nézzünk meg egy másik lehet lehetséges forgatókönyvet:
Ami egészséges, lehet finom is?
Egyrészt az ízlés szokás kérdése. Meg lehet szeretni és utálni ételeket, ez teljes mértékben egyénfüggő. Ha arra „edzel”, hogy valamit megkedvelj, akkor lassanként meg is kedvelheted – és ez fordítva is igaz, meg is utálhatsz ételeket.
Mindig azt javaslom, ha egészségesebben akarunk étkezni, akkor lassanként szoktassuk magunkat át egy kiegyensúlyozott, egészségesebb étkezési rendre.
Mutatok néhány példát:
- Aki rendszertelenül étkezik, és miden féle gyors ételt fogyaszt, annak elsőként érdemes lenne a rendszerességet megcéloznia. Semmi különöset nem kell csinálni, csak minden nap, nagyjából ugyanabban az időben egyen (elsőként bármit, most csak a rendszeresség a fontos). Utána lehet tovább lépni.
- Aki szeret mindenféle nassolnivalót és úgy általában véve a rossz minőségű ételeket fogyasztja, (például gyorséttermek, pizzák, kész szendvicsek stb.) azt javaslom, keressenek egy vagy több zöldséget, amit nyersen is szívesen fogyasztanak. A nyers nem jelenti azt, hogy fűszer nélkül, csak annyit, hogy nincs megfőzve vagy megsütve. Például, ha szereted a paradicsomot, vegyél a boltban nyersen, mosd meg, sózd meg egy kicsit és egyed. Aztán lehet tovább lépni: egyre több zöldséget megkóstolni, végül eljutni addig, hogy este eszel egy saját készítésű salátát.
A két példából is látszik, hogy semmi olyat nem tettünk, amely az ízlésünk ellen lenne. Épp ellenkezőleg, csak olyan dolgokat ettünk, ami ízlett (és mégis egészségesebb lett az étkezésünk)!
Az igazi étel a konyhában terem
Mára eljutottunk odáig, hogy valós, igazi, tápláló és egészséges ételeket lassan már csak a konyhádban találhatsz. A boltban kapható kész ételek, konzervek, szendvicsek és az éttermekben kapható ételek jó része nem támogatja 100%-an az egészségünket.
Nincs más választás, otthon kell elkészíteni, nyers alapanyagokból az ételünket – legalábbis a lehető legtöbbször. Ennek feltétele, hogy tudunk főzni valamennyire:
- A legegyszerűbb a nyers saláta elkészítése. A zöldségeket megpucoljuk, felvágjuk, vagy aprítógépben (ne turmixgépben, mert azzal ivólevet fogunk kapni!) ledaráljuk, hozzáadunk ízlés szerint fűszereket, esetleg valamilyen olajat és kész.
- Ennek a következő fokozata a főzött zöldség és köret. A zöldség megfőzése sem nehéz. A zöldséget megpucolod, akkora darabokra vágod, amekkorákat enni szeretnél, majd felöntöd annyi vízzel, ami ellepi. Ezután ízesíted, majd addig főzöd, amíg meg puhul. A köret, mondjuk krumpli vagy rizs főzése ugyan így megy. Bár a rizzsel kapcsolatban szoktak trükköket mondani, hagyományokat átadni. Ezekkel első körben ne foglalkozz, főzd meg „bárhogyan”. Legrosszabb esetben egy összeállt, tömb rizst kapsz, aminek az íze pont olyan lesz, mint a pergősnek – csak más az állaga.
- A húsok elkészítése nagyjából olyan, mint a köret vagy a zöldség megfőzése. Itt már érdemes egy picit óvatosabban kezdeni. Azt szoktam tanácsolni kis adagot süssünk vagy főzzünk elsőre, hátha nem sikerül… a lényeg itt is az, hogy a fűszerezés finom legyen, és a végeredmény legyen puha. A többivel ne törődj!
- Piskóta, kenyér és más lisztes dolgok talán a „legnehezebbek”. Nincs más lehetőség, addig kell próbálgatni, amíg sikerül, de ne ezzel kezd, mert elmehet a kedved az egésztől.
Máris egészségesebben étkezel! Ezután jöhet a következő lépés:
Az egészséges alapanyagok bevezetése
Miért kell megtanulni főzni? Mert a legtöbb készen kapható étel, még akkor is ha rá van írva, hogy mennyire egészséges, valójában nem igazán egészséges.
Ezért csak az otthon készített étel lehet egészséges – főként, ha figyelünk az alapanyagok megválasztásánál. Arra kell figyelni, hogy ne legyen, vagy lehetőség szerint alig tartalmazzon adalékanyagokat.
Adalék anyagok például: színezékek, hozzáadott cukor, tartósítószer, stabilizátor stb. Ezeket kell kerülni – és még mindig nem beszéltünk arról, hogy használj teljes kiőrlés liszteket, és kókuszzsírt! Ugye, hogy egészségesebben étkezni nem is rossz?
A következő lépés lesz az, hogy adjunk hozzá az ételeinkhez „egészségesebb hozzávalókat”. Például teljes kiőrlésű lisztet – de itt sem kell mindjárt túlzásba esni.
Ha mondjuk, csinálunk egy pizzát 25 dkg lisztből, akkor elég ha 5-10 dkg „egészséges” lisztet használunk, a többi lehet finomított, fehér liszt. Majd rá fogunk jönni, hogy a lisztek különböző módon viselkednek, és más-más ízük van, melytől nem kell megijedni!
A más íz nem azt jelenti, hogy rossz, csak más, amit szintén lehet ízesíteni és akkor a mi ízlésünknek megfelelően lesz finom!