Az Európában őshonos oregánó egy népszerű gyógynövény, amelyet olasz ihletésű receptekben használnak. Az oregánó nélkülözhetetlen konyhai alapanyag, de erőteljes kivonatot is készítenek belőle.
Az oregánóolaj előnyei és felhasználási területei többek között antioxidáns, antibiotikus és gombaellenes tulajdonságainak köszönhető.
Az ókori római és görög civilizációk gyakran használtak oregánóolajat kulináris és gyógyászati célokra.
Mi is az az oregánó olaj?
A botanikailag Origanum vulgare néven ismert oregánó a mentával azonos családba tartozó virágos növény. Gyakran használják fűszernövényként ételek ízesítésére.
Bár Európában őshonos, mára az egész világon elterjedt.
Az oregánó illóolajat a növény leveleinek és hajtásainak levegőn történő szárításával állítják elő. Miután megszáradtak, az olajat extrahálják, és vízgőz-desztillációval koncentrálják.
Az oregánó illóolaj hordozóolajjal keverhető és helyileg alkalmazható. Azonban nem szabad szájon át fogyasztani.
Az oregánóolaj-kivonat viszont többféle extrakciós módszerrel állítható elő olyan vegyületekkel, mint a szén-dioxid vagy az alkohol. Kiegészítőként széles körben elérhető, és gyakran tabletta vagy kapszula formájában is megtalálható.
Az oregánó fenoloknak, terpéneknek és terpenoidoknak nevezett vegyületeket tartalmaz. Erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek az illatért felelősek.
- Karvakrol -Az oregánóban a legnagyobb mennyiségben előforduló fenol, amelyről kimutatták, hogy megállítja számos különböző típusú baktérium növekedését.
- Thymol – Ez a természetes gombaellenes szer támogatja az immunrendszert és véd a méreganyagok ellen.
- Rozmarinsav – Ez az erős antioxidáns segít megvédeni a szabad gyökök által okozott károktól.
Úgy gondolják, hogy ezek a vegyületek állnak az oregánó számos egészségügyi előnyének hátterében.
Az oregánóolaj jótékony hatásai
1. Természetes antibiotikum
Az oregánó és a benne található karvakrol segíthet a baktériumok elleni küzdelemben.
A Staphylococcus aureus baktérium a fertőzések egyik leggyakoribb oka, ami olyan betegségekhez vezet, mint az ételmérgezés és a bőrfertőzések.
Egy konkrét tanulmány azt vizsgálta, hogy az oregánó illóolaj javította-e a Staphylococcus aureusszal fertőzött 14 egér túlélését.
Azt találták, hogy az oregánó illóolajjal kezelt egerek 43%-a 30 napon túl éltek, ez a túlélési arány majdnem olyan magas, mint a rendszeres antibiotikumot kapó egerek 50%-os túlélési aránya.
A kutatások azt is kimutatták, hogy az oregánó illóolaj hatékony lehet néhány potenciálisan antibiotikum-rezisztens baktérium ellen.
2. Gyulladáscsökkentőként működhet
Az oregánóban lévő erős vegyületek segíthetnek a gyulladás csillapításában is.
Egy régebbi, 2010-es kutatási áttekintés szerint az oregánóolajban található egyes anyagok (például a timol és a rozmarinsav) gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
3. Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet
Az oregánóolaj csökkentheti az LDL (rossz) koleszterinszintet és növelheti a HDL (jó) koleszterinszintet.
A karvakrolról, az oregánóolaj fő vegyületéről kimutatták, hogy csökkenti a koleszterinszintet azoknál az egereknél, amelyeket 10 héten keresztül magas zsírtartalmú étrendet kaptak.
4. Erőteljes antioxidáns
Az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta károktól.
Úgy gondolják, hogy a szabad gyökök által okozott károk szerepet játszanak az öregedésben és bizonyos betegségek, például a rák és a szívbetegségek kialakulásában.
A szabad gyökök mindenhol megtalálhatók, és az anyagcsere természetes elemei.
Azonban felhalmozódhatnak a szervezetben a környezeti tényezők, például a cigarettafüst és a légszennyező anyagok hatására.
Egy régebbi kémcsőben végzett vizsgálat 39 általánosan használt gyógynövény antioxidáns tartalmát hasonlította össze, és megállapította, hogy az oregánóban van a legmagasabb antioxidáns koncentráció.
A vizsgálat azt találta, hogy az oregánó 3-30-szor annyi antioxidánst tartalmazott, mint a többi vizsgált gyógynövény, köztük a kakukkfű, a majoránna és az orbáncfű.
Mivel az oregánóolaj-kivonat nagyon koncentrált, sokkal kevesebb oregánóolajra van szükségünk ahhoz, hogy ugyanazokat az antioxidáns előnyöket élvezzük, mint amit a friss oregánóból.
5. Segíthet a gombás fertőzések kezelésében
Az élesztő a gombák egyik fajtája. Lehet ártalmatlan, de a túlnövekedés bélproblémákat és fertőzéseket okozhat.
A legismertebb élesztőgomba a Candida, amely világszerte a gombás fertőzések leggyakoribb okozója.
A kémcsőben végzett vizsgálatok során az oregánó illóolajat öt különböző típusú Candida ellen hatékonynak találták, például azokkal, amelyek fertőzéseket okoznak a szájban és a hüvelyben.
Valójában hatékonyabb volt, mint bármely más tesztelt illóolaj.
6. Enyhítheti a fájdalmakat
Egy régebbi, egereken végzett vizsgálatban a szokásos fájdalomcsillapítókat és illóolajokat, köztük az oregánó illóolajat tesztelték fájdalomcsillapító képességük szempontjából.
Megállapították, hogy az oregánó illóolaj jelentősen csökkentette az egerek fájdalmát, és hasonló hatást fejt ki, mint az általánosan használt fájdalomcsillapító fenoprofén és morfium.
A kutatás szerint ezek az eredmények valószínűleg az oregánó karvakrol tartalmának köszönhetőek.
Hogyan használjuk az oregánó olajat?
Az oregánóolaj kivonat széles körben elérhető kapszula és tabletta formájában. Megvásárolható a legtöbb drogériában vagy online.
Mivel az oregánó-kiegészítők erőssége változhat, fontos, hogy olvassuk el az egyes csomagokon található termék használatára vonatkozó utasításokat.
Oregánó illóolajat is vásárolhatunk, amely hordozóolajjal hígítható és helyileg is alkalmazható.
Nincs standard hatékony adag az oregánó illóolaj használatát illetően. Azonban körülbelül 1 teáskanál (5 ml) hordozóolajjal keverjünk össze 1 csepp oregánó illóolajat, ha közvetlenül a bőrünkre szeretnénk felhordani.
A többi illóolajhoz hasonlóan az oregánó illóolajat sem szabad szájon át fogyasztani.