A pesto (pesztó) egy népszerű olasz mártás, amelyet Olaszország különböző régióiban különbözőképpen készítenek. Ez a szósz nemcsak nagyon ízletes, hanem hihetetlenül táplálja a testet.
Mi is az a pesto?
Ez egy tipikusan élénkzöld szósz, amely Genovából, Olaszországból származik. A “pesto” szó a genovai ” pestare” ige múlt ideje, ami azt jelenti, hogy “összetörni”. Valószínűleg ennek köze van ahhoz, hogy a pesto jellemzően az összetevők mozsárral való összezúzásával készül.
A 19. Században jegyezték le elsőként, és azóta nagyon sok féle módon elkészítették már. Az eredeti recept összetevői: bazsalikom, olívaolaj, fokhagyma, parmezán és fenyőmag. Az olaszok jellemzően tésztafélékhez tálalják, míg a világ más tájain szinte mindenhez felhasználják, például húsokhoz is.
Általában csak sóval ízesítik, de bármilyen fűszerezést szívesen felvesz.
A pesto jótékony hatásai
Ennek a mártásnak az az egyedisége, hogy helyettesítheti a főételt, vagy adalékként használható a kenyér, a zöldségek és a diétás húsok kenésére.
A szósz tartalmazza az összes szükséges összetevőt a szervezet egészségének megőrzéséhez:
- A növényi és állati zsírok elősegítik az olajban, bórban és egyéb diófélékben gazdag vitaminok, omega-zsírsavak hatékony felszívódását, serkentik a szervezet megújulását, erősítését, táplálják az agyat és erősítik az immunrendszert.
- A nagy mennyiségű lágy rost normalizálja az étvágyat, serkenti a bélmozgást, hozzájárul a méreganyagok eltávolításához és nem hordoz további kalóriákat.
- Az antioxidánsok megfiatalítják a szervezetet és segítenek eltávolítani a káros vegyületeket.
- A vitaminok és ásványi anyagok teljes skálája támogatja a bőr egészségét, a szív- és érrendszeri, idegrendszeri és egyéb tisztítja a májat és az emésztőrendszert.
- Az antibakteriális anyagok hozzájárulnak a mikroflóra normalizálásához és a fertőzések elleni küzdelemhez.
- Ezenkívül a szósz eltávolítja a koleszterint a vérből, erősíti az ereket és normalizálja a vérnyomást.
A pesto szósz nyugodtan beilleszthető a kiegyensúlyozott étrendbe, fogyasztható a szervezet fenntartásához intenzív edzés, komplex szellemi tevékenység során, télen – vitaminpótlásra.
A szósz lehetővé teszi a gyors feltöltődést, a test tisztítását, a vitalitás és a hatékonyság fenntartását, a stressz elleni küzdelmet.
Pesto recept
Most lássunk egy csirkés egytálételt, természetesen pestoval. Érdemes otthon elkészíteni a pestot, hiszen a bolti változatokban sokszor felesleges adalékanyagokat találhatunk.
A pesto elkészítése egyszerű: az összetevőket aprózzuk fel, tegyük egy tálba, és alaposan keverjük el.
Csirke egytálétel zöldséggel és pestóval – recept
4 személyre az alábbi adagot lehet alapul venni:
Hozzávalók:
- 5 mogyoróhagyma, négybe vágva
- 1 nagy póréhagyma, 2cm-es vastagságú szeletekre vágva
- 120 g növényi sajt, apróra szeletelve
- 50 g zöld pesto
- 1 csontozott csirkemell
- 100 g kelkáposzta, szeletelve
- 1 citrom leve
- Kókuszzsír a sütéshez
- Só és bors, ízlés szerint
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 C fokra.
- A hagymákat kókuszzsíron pároljuk meg. Sóval és borssal ízesítsük.
- A pestot és a sajtot alaposan keverjük el egy tálban.
- A csirkemellet vágjuk 4 egyenlő részre. Mindegyik rész oldalára vágjunk egy rést, és töltsük meg a pestos keverékkel.
- A hagymákat vegyük ki a serpenyőből és kevés vízzel tegyük fel a csirkét a tűzre. 15 percig süssük, amíg a csirke majdnem elkészül.
- Szórjuk a kelkáposztát egy tepsibe, tegyük rá a csirkét és a hagymát. Öntsük rá a citrom levét, adjunk hozzá kevés kókuszolajat. Nagyjából 5-10 perc alatt megsül a káposzta, és ropogós lesz.
- Vegyük ki a tepsit a sütőből és tegyük félre hűlni. Burgonyával, melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!
Óvintézkedések
Mint minden magas kalóriatartalmú terméket, ezt az olasz szószt is racionálisan kell használni, különben veszélyezteti az alakunkat. De azoknak, akik néhány kilogrammot szeretnének hízni, egy ilyen étel segíthet a legjobban.
Íme néhány figyelmeztetés:
- A pesto szószt óvatosan kell fogyasztani cukorbetegség és elhízás esetén.
- A veseelégtelenségben vagy urolithiasisban szenvedőknek orvoshoz kell fordulniuk, mielőtt bevezetnék a szószt az étrendbe, mivel sok káliumot tartalmaz, és serkenti a folyadék kiválasztását.
- Győződj meg róla, hogy van-e allergiás reakciód a szósz összetevőire. Néha a bazsalikom, a fokhagyma vagy a dió kilökődési reakciókat vált ki, és néhány ember laktózérzékeny. Ilyen esetekben nem szükséges megtagadni az ízletes reggelit – elég kicserélni az elfogadhatatlan összetevőt.
A magas zsírtartalom miatt a szószt leginkább csak sovány húshoz tálaljuk, különben nehezen emészthető lesz az étel.
A többit tekintve a pesto nagyon egészséges, és még az ételválogató ínyencek körében is népszerű lesz.
Kapcsolódó recept ötletek






Főkép forrása: simplyrecipes.com