Mi is az a pesto?
Ez egy tipikusan élénkzöld szósz, amely Genovából, Olaszországból származik. A “pesto” szó a genovai ” pestare” ige múlt ideje, ami azt jelenti, hogy “összetörni”. Valószínűleg ennek köze van ahhoz, hogy a pesto jellemzően az összetevők mozsárral való összezúzásával készül.
A 19. Században jegyezték le elsőként, és azóta nagyon sok féle módon elkészítették már. Az eredeti recept összetevői: bazsalikom, olívaolaj, fokhagyma, parmezán és fenyőmag. Az olaszok jellemzően tésztafélékhez tálalják, míg a világ más tájain szinte mindenhez felhasználják, például húsokhoz is.
Általában csak sóval ízesítik, de bármilyen fűszerezést szívesen felvesz.
Pesto recept
Most lássunk egy csirkés egytálételt, természetesen pestoval. Érdemes otthon elkészíteni a pestot, hiszen a bolti változatokban sokszor felesleges adalékanyagokat találhatunk.
A pesto elkészítése egyszerű: az összetevőket aprózzuk fel, tegyük egy tálba, és alaposan keverjük el.
Csirke egytálétel zöldséggel és pestóval – recept
4 személyre az alábbi adagot lehet alapul venni:
Hozzávalók:
- 5 mogyoróhagyma, négybe vágva
- 1 nagy póréhagyma, 2cm-es vastagságú szeletekre vágva
- 120 g növényi sajt, apróra szeletelve
- 50 g zöld pesto
- 1 csontozott csirkemell
- 100 g kelkáposzta, szeletelve
- 1 citrom leve
- Kókuszzsír a sütéshez
- Só és bors, ízlés szerint
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 C fokra.
- A hagymákat kókuszzsíron pároljuk meg. Sóval és borssal ízesítsük.
- A pestot és a sajtot alaposan keverjük el egy tálban.
- A csirkemellet vágjuk 4 egyenlő részre. Mindegyik rész oldalára vágjunk egy rést, és töltsük meg a pestos keverékkel.
- A hagymákat vegyük ki a serpenyőből és kevés vízzel tegyük fel a csirkét a tűzre. 15 percig süssük, amíg a csirke majdnem elkészül.
- Szórjuk a kelkáposztát egy tepsibe, tegyük rá a csirkét és a hagymát. Öntsük rá a citrom levét, adjunk hozzá kevés kókuszolajat. Nagyjából 5-10 perc alatt megsül a káposzta, és ropogós lesz.
- Vegyük ki a tepsit a sütőből és tegyük félre hűlni. Burgonyával, melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!
Főkép forrása: simplyrecipes.com