A tea egyike azoknak az italoknak, amelyeket évszázadok óta ismerünk. Különféle egészségügyi tulajdonságai és a szervezetre gyakorolt számos hatása miatt vált népszerűvé.
Tudtad azonban, hogy a teára allergia alakulhat ki, és vannak, akik intoleranciát mutatnak a hőn szeretett forró italra?
Teaallergia vagy intolerancia – mi a különbség?
Először is nagyon fontos tudni, hogy a tea intoleranciája és allergia két nagyon különböző állapot.
Egy- intolerancia, vagy érzékenység esetén az adott ital illatát vagy ízét érzékelve meglehetősen kellemetlen érzést és kellemetlen reakciót váltunk ki.
A teaallergia viszont veszélyes és életveszélyes lehet. Éppen ezért fontos figyelemmel kísérni szervezetünk reakcióit a különböző italfajtákra, hogy tudjuk, mi és hogyan okoz intoleranciát, allergiát.
Ha érzékeny vagy egy bizonyos típusú tea vagy annak valamely összetevőjére, a következőket tapasztalhatod:
- hányinger és hányás a tea szagától vagy ízétől
- görcsök és gyomorfájdalmak
- puffadás
- hasmenés
Bár kellemetlenek, ezek a tünetek közvetlenül nem veszélyeztetik az életet és az egészséget, és gyorsan elmúlnak. Az egyetlen dolog, ami fontos, az, hogy több vizet igyunk és időben hagyjuk abba az adott típusú tea fogyasztását. Néhány órán belül minden visszaáll a normál kerékvágásba.
Bármilyen teafajtával szemben intolerancia alakulhat ki, és ez nagyban függ a szervezetünktől. Lehetséges, hogy ha nagy mennyiségben vagy erősen telített teát fogyasztunk, idővel érzékenység alakulhat ki rá.
A legtöbb esetben elég néhány hétre, hónapra abbahagyni a fogyasztást, hogy normalizálódjon a helyzet és újra fogyasztható legyen.
Teaallergia – mikor, hogyan, miért?
Mint már említettük, az allergia lényegesen jobban behatol a szervezetbe, és sokkal súlyosabb reakciókat vált ki, mint az intolerancia.
Ha allergián van, a tünetek a következők lehetnek:
- kiütések
- ekcéma
- csalánkiütés
- tüsszögés
- vizenyős szemek
- váladék az orrból
- bizsergés és viszketés a szájban
- az ajkak, a torok, a nyelv, az arc duzzanata
- anafilaxiás sokk
Az utolsó két reakció végzetes lehet, ezért nagyon fontos, hogy azonnal hagyjuk abba a tea fogyasztását, és mielőbb forduljunk orvoshoz. Ellenkező esetben fulladás léphet fel, ha túl erős az allergénre adott reakciónk.
Gyógynövény- és nem gyógynövény allergia
A teaallergiák két kategóriába sorolhatók: gyógynövényekből és nem gyógynövényekből származó allergiák. A gyógyteával szembeni allergia a szervezet erős reakciójában fejeződik ki az ital egy adott összetevőjére.
Természetesen minden esetet a saját érdemeink szerint kell mérlegelni, és a legjobb, ha allergiatesztet végzünk, hogy teljesen biztosak legyünk abban, hogy ez az a gyógynövény, amelyet kerülni kell.
Főleg, ha vegyes gyógyteákról van szó, bár azokkal a reakció enyhébb lehet, mivel az összetevők kisebb koncentrációban vannak jelen.
A nem gyógyteák viszont sajátos tulajdonságokkal és hatásokkal rendelkeznek a szervezetre. Ide tartoznak a zöld és fehér teák, de a fekete tea is.
A listán szereplő italok számos olyan anyagot tartalmaznak, amelyek allergiát és intoleranciát okozhatnak:
- koffein
- csersav
- teanin
Az ok egy bizonyos koenzim hiánya vagy kis mennyisége a szervezetben, amely lebontja és segíti a szervezetet a feldolgozásban. Az eredmény – akut reakció az italra.
Ha allergiások vagyunk a koffeinre, kerüljük a fekete teát. Megállapították, hogy a fekete teában van a legmagasabb koffeintartalom a nem gyógyteák közül. A zöld tea tartalmazza a legtöbb tannint, a fehér és zöld tea pedig több teanint, mint a fekete tea.
Ne feledjük, hogy egy bizonyos típusú italra allergia alakulhat ki, és ha az olyan mesterséges ízesítőket vagy adalékanyagokat tartalmaz, amelyekre érzékenyek vagyunk. Ezért kívánatos a tea kiválasztásakor megbizonyosodni annak eredetéről és feldolgozási módjáról.
Azt sem szabad alábecsülni, hogy ha nem megfelelően tároljuk a teát, különösen a laza levelű teát, penészesedhet. Ez viszont egy rendkívül erős allergén, és arra késztethet bennünk, hogy azt gondoljuk intoleranciánk vagy allergiánk van a teára, miközben valójában a baktériumokra reagálunk.
Ezért a teát mindig zárt dobozokban tároljuk olyan helyen, ahol a nedvesség nem hatolhat be.
Mit tegyünk, ha intoleranciánk vagy allergiánk van a teára?
Egy-egy összetevővel szemben megállapított intolerancia vagy allergia esetén ajánlott allergiatesztet végezni, és kideríteni, hogy pontosan mi lehet a veszélyes. Fontos megjegyezni, hogy érzékenység hideg, nem csak meleg, frissen főzött tea fogyasztásakor is előfordulhat.
Ezenkívül néhány egyszerű lépést megtehetünk: például próbáljunk ki egy másik teakombinációt különböző mennyiségű összetevővel. Szerencsére több tucat összetevő kombinációja létezik, attól függően, hogy milyen hatást keresünk.
Csökkentsük a tea főzési idejét is. Köztudott, hogy minél tovább ülnek a levelek a vízben, annál erősebb lesz a tea, ami nem jó, ha reakciókról és összetevők intoleranciájáról van szó.
Végül, de nem utolsósorban, ha semmi más nem működik, előfordulhat, hogy le kell mondani a teáról, és más lehetőséget kell keresni egy forró ital fogyasztásához. Megfelelő lehetőség a víz gyümölcsökkel és zöldségekkel, a matcha tea vagy a frissen facsart gyümölcslevek.
Ne feledjük, hogy gyermekeknél, időseknél és terhes nőknél a tea intoleranciájára vagy allergiájára adott reakció sokkal hevesebb lehet, mint egy jól kialakított és jól karbantartott rendszerű embernél serdülő- vagy felnőttkorban.