A hamburger eredetileg egy gyors étel, amit csak úgy menetközben elfogyasztunk. Sokszor csak a rossz minőségű étel jut eszünkbe a hamburgerről – pedig lehet ezt azért rendesen is csinálni.
Tulajdonképpen a hamburger húspogácsa a Római Birodalom idején élő étterem tulajdonos találmánya. Ennek egyfajta változata a tatárbifsztek néven ismert orosz étel.
A hamburger másik felét, a szendvicset, Sandwich grófja, John Montagu találta ki, aki elsőként tett kenyerek közé húst. Ennek speciális változata volt használatban Németországban és Ausztriában, ahol nem kenyeret, hanem zsemlét használtak.
A 19. Században, a nagy kivándorlási hullámmal kerül az USA-ba. Mivel Hamburg volt a legforgalmasabb kikötő, ezért innen az elnevezés: hamburger.
Nézzük meg egy vegán változatát a babburgert!
Babburger – vegán hamburger recept
Az egyik legfinomabb hamburger, amivel találkoztál – és egészségesebb, mint a hagyományos változat:
Hozzávalók:
- 1 konzerv vörös bab
- Fél konzerv csicseriborsó
- Kevés zsemlemorzsa
- Oregánó
- Őrölt kömény
- Zsiradék a sütéshez
- 1 fej lilahagyma
- 4 hamburger zsemle
- Salátalevelek
- Paradicsom szeletek
- Házi ketchup és/vagy majonéz – opcionális
Elkészítés:
- A csicseriborsót, a babot, az oregánót, és a köményt alaposan összedaráljuk, hogy egy homogén masszát kapjunk.
- A hagymát szálasra vágjuk és megpirítjuk zsíron és félretesszük.
- A babos masszából négy pogácsát formázunk és zsíron kisütjük mindkét felét.
- A hamburgereket megtöltjük zöldséggel, babos pogácsával, ketchupal és majonézzel – ízlés szerint.
Jó étvágyat!
Főkép forrása: eat-this.org