A hajunk ápolást és odafigyelést igényel, hogy vastag, fényes és erős maradjon. A samponok, balzsamok és hajmaszkok természetesen segítik a haj szép megjelenését, de ami még fontosabb, a haj egészségéhez szükséges a tápanyagok jelenléte is az élelmiszerekben.
A vitaminok elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez. Segítik immunrendszerünk optimális működését, ellátnak bennünket az egészséges hajnövekedéshez szükséges tápanyagokkal, és még az olyan betegségekben is segíthetnek, mint a hajhullás.
A hajvitaminok sokféle formában kaphatók, beleértve a pirulákat, folyadékokat, porokat és még samponokat is.
Mit együnk az egészséges hajért?
Az egészséges haj érdekében minden nap elegendő fehérjetartalmú ételt kell fogyasztani, valamint zöldségeket és gyümölcsöket kell beépítenie az étrendbe.
A kiegyensúlyozott étrend fő szabálya a változatosság. Az étlapnak sokféle ételt kell tartalmaznia, beleértve a húst, gabonát, gyümölcsöt és zöldséget.
A megfelelő olajok, gyógynövények, zöldségek, bogyók és gyümölcsök egyaránt fontosak. De kerülni kell a gazdag tápanyagtartalom nélküli „üres ételeket”.
A gyorsételek (például gabonafélék, édességek, kész szószok és levesek, margarint tartalmazó ételek) nem hoznak semmilyen hasznot a szervezetnek.
Hajvitaminok – Az egészséges hajért
A haj egészsége szempontjából legértékesebb tápanyagok a megfizethető, egyszerű, feldolgozatlan élelmiszerekben találhatók.
1. A vitamin
A fejbőrben található A-vitamin támogatja a faggyútermelést, amely hidratálja a haj gyökereit és védi a hajat a kiszáradástól. A száraz haj hajlamosabb a töredezésre, hajhullásra. Ezért az A-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges hajhoz, valamint az egészséges körmökhöz, bőrhöz és idegekhez.
A béta-karotin, amely a gyümölcsökben és zöldségekben található, a szervezetben A-vitaminná alakul.
A test minden sejtjének szüksége van rá, különösen a hajnak. Az anyag elősegíti a bőrmirigyek “zsír” – faggyútermelését, amely hidratálja a fejbőrt és egészségesen tartja a hajat.
Ha az étrendből hiányoznak ennek a tápanyagnak a forrásai, fokozott hajhullás léphet fel, míg a hiány pótlására elegendő béta-karotinban gazdag ételeket beiktatni az étrendbe.
Vannak köztük olyan növényi források, mint a sárgarépa, sütőtök, spenót, de a tápanyagtartalom tekintetében a bajnokok az állati termékek: tojás, tej, natúr joghurt.
2. B vitamin
Ez a szervezet számára értékes anyagok egész csoportja, amelyek rendkívül fontosak a haj növekedéséhez és egészségéhez.
- B1 – Normalizálja a fejbőr faggyúmirigyeinek munkáját, véd a túlzott zsírtartalomtól és segíti a haj gyorsabb növekedését.
- B2 – Szükséges az egészséges vérkeringéshez, a hajhagymák tápanyag- és oxigénellátásának normalizálásához. Ennek a tápanyagnak az étrendből való hiányának egyik jele a haj minőségének és megjelenésének megváltozása: a haj a tövénél zsírosodik, de a hajvégek száraznak tűnnek.
- B3 – A hajhullás megelőzésében is fontos, és segíti a hajgyökerek hidratáltságát.
- B6 – Megakadályozza a fejbőr kiszáradását, viszketését és kellemetlen érzését, és szükséges a korpásodás elleni védelemhez, amely általában a túlzott hajápolás következménye, az alultápláltság hátterében.
- Q7 – Azon kevés fontos anyagok egyike, amelyeket szervezetünk önmagában is elő tud állítani, azonban azt is táplálékkal kell bevinni. A biotin egy olyan hajvitamin, amely megakadályozza a kiszáradást, a hajhullást és a növekedés visszaesését.
- B8 – Megakadályozza az ősz haj korai megjelenését, ezért rendszeresen be kell építeni az étrendbe. Nemcsak megőrzi a fürtök természetes színét, hanem egészséges és sűrű szerkezetét is.
- B12 – Gondoskodik a haj egészséges szerkezetének megőrzéséről és javítja megjelenésüket.
Ezeknek a tápanyagoknak a hiánya sokféleségük ellenére ritka. Ennek az az oka, hogy számos elérhető élelmiszerben megtalálhatóak, és még diétával is elegendő jut belőlük a szervezetbe.
Egészséges koncentrációban a B-vitamin a haj számára megtalálható az alábbiakban:
- gabonafélék
- diófélék
- hús és hal
- tenger gyümölcsei
- sötét levelű zöldségek
Nagy a hiány kockázata, ha elutasítjuk az állati eredetű termékeket és a szigorú élelmiszer-korlátozásokat vezetünk be, például, ha a diéta hátterében kizárjuk a gabonaféléket az étlapról.
3. C vitamin
Ez a vitamin a többihez hasonlóan erős hajvitamin, és számos funkciót tölt be a szervezetben. Csökkenti az oxidatív stressz súlyosságát és gátolja a szabad gyökök aktivitását, amelyek károsíthatják a szőrtüszőket, gátolhatják a hajnövekedést és idő előtti öregedést okozhatnak.
Az anyag részt vesz a kollagénfehérje szintézisében is, amely a haj szerkezetének fontos része, és segít a szervezetben felszívni a vasat – egy másik értékes tápanyagot, amely nélkül az egészséges hajnövekedés lehetetlen.
A hiány valószínűbb azoknál, akik kerülik a friss zöldségeket és gyümölcsöket, és az egészséges és teljes értékű ételeket egészségtelen ételekkel helyettesítik.
A fő tápanyagforrások a növényi élelmiszerek, különösen a paprika, a ribizli és a csipkebogyó. Citrusfélékben, eperben, ribizliben és málnában is megtalálható.
Télen is elegendő tápanyaghoz juthatunk, ha rendszeresen fogyasztunk savanyú káposztát, amely az év legjobb 10 szuperélelmiszere közé tartozik: a téli termékek között aszkorbinsavtartalom tekintetében bajnok.
4. E vitamin
Ez a vitamin képes megállítani az oxidatív stresszt és minőségileg befolyásolni a haj szerkezetét. Ezért a haj egyik fontos vitaminja.
“Egy tanulmány szerint 100 mg E-vitamin megfelelő formában történő bevétele (tokoferolok és tokotrienolok formájában) megállítja az alopeciát”.
A haj E-vitaminja zsíros ételekben található meg, mint például az: avokádóban, mandulába kis mennyiségben és a spenótban. De a napraforgómag és a finomítatlan napraforgóolaj az E-vitamin-tartalom bajnoka.
5. Vas
A vashiány vérszegénységhez vezet, így csökken a vörösvértestek száma. Ez a nők hajhullásának leggyakoribb oka. A vasban gazdag ételek fogyasztása mellett a vas felszívódását fokozó C-vitamint tartalmazó ételek fogyasztása is szükséges, mint például a spenót és a brokkoli.
Az ásványi anyag részt vesz a sejtek oxigénellátásában, és hiánya vérszegénységet okoz – olyan állapotot, amelyben gyengeség érezhető, száraz bőr és törékeny körmök figyelhetők meg.
A vasban gazdag élelmiszerek állati eredetűek, megtalálható a vörös húsban, a marhamájban, a tenger gyümölcseiben, a tojásban is.
Tény: A közhiedelemmel ellentétben a zöldalma és a hajdina nem a legjobb vasforrás. Először is, a bennük lévő ásványianyag sokkal kevesebb, mint a húsban és a májban. Másodszor, a tápanyagok sokkal jobban felszívódnak a húsból, mint a növényi termékekből.
6. Jód
A jód hiánya problémákat okozhat a pajzsmirigyben, ami viszont hajhulláshoz és egyéb hajproblémákhoz vezethet.
7. Magnézium
A magnézium egy másik fontos ásványi anyag az egészséges csontokhoz, hiánya izomgörcsöket, hajhullást és idegességet okoz.
8. Cink
A cink hiánya befolyásolja a szőrtüsző működését. Ha nem egészségesek, és a szőrnövekedés nem folytatódik megfelelően, előfordulhat, hogy egyáltalán nem is nő.
Férfiaknál a cink befolyásolja az androgénszintet, ami gyakran férfias kopaszodáshoz vezet. Ugyanezen okból kihat a női kopaszodásra is.
A cink felgyorsítja a bőr és a szőrsejtek regenerálódását, mivel számos enzimatikus funkciót serkent a szervezetben, beleértve a hajnövekedést is.
A cinket tartalmazó kenőcsök és samponok is több mint alkalmasak a szép hajért. A jobb eredmények érdekében érdemes cinkben gazdag ételeket fogyasztani.