A karácsonyfa, a Mikulás, a füzérek és a fények a karácsonyi és az újévi ünnepek szimbólumai. De van egy másik hagyomány, amely még nem annyira ismert Magyarországon.
Két évszázaddal ezelőtt történt, amikor a Grimm testvérek közzétették egy testvérpár kísérteties meséjét. Mindannyian ismerjük Hanselt és Griskát és a csodálatosan csábító mézeskalács házikót.
Ezeknek a házaknak a hagyománya (Lebkuchen-mézeskalács) már 1800-ban elkezdődött. Németországban, és a kutatások szerint éppen ezt a mesét használták fel inspirációra.
Feltehetjük a kérdést, hogy – jó, de miért mézeskalács házikó, és miért nem mézes házikó?
992-ben egy örmény szerzetes hozta be a fűszergyömbért Európába (a 17. századig a mézeskalácsot csak vallási célokra használták). Gyömbért adtak a kenyértésztához, amelyből vallási alakokat készítettek, amelyeket arannyal és mázzal díszítettek.
A gyömbér azonban nem volt mindenki számára elérhető. Az európai jogdíj csak a mézeskalács mesterségében képzett mézeskalács pékeknek engedélyezte a használatát, a köznép pedig csak a karácsonyi időszakban kóstolhatott mézeskalácsot.
Ezek után, térjünk is át egy mézeskalács házikó receptre
Kezdjük a ház alapjával
A ház alapját képező tészta hasonló a hagyományos mézeskalácséhoz. Kevés a különbség, de, ugye az a fő célunk, hogy a ház megálljon az alapján.
Ahogy azt sejthetjük, a süti tészta viszonylag puha és omlós sütés után. Pontosan ezt kell megakadályoznunk, amikor a ház alapját készítjük. Na, de hogyan?
- Kevesebb olajat használjunk, hogy szilárdabb legyen a tészta.
- Kisebb mennyiségű szódát adjunk hozzá.
- Több vízre támaszkodjunk, hogy simább tésztát kapjunk.
És itt van, ami a tésztához szükséges:
- 675 g fehér liszt
- 2 tk sütőpor
- 1/2 tk. fahéj
- 2 tk. gyömbér por
- egy csipet só
- 220 g folyékony méz
- 275 g finom barna cukor
- 50 g vaj
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 1 tojás, előzőleg szobahőmérsékleten hagyva
- 1 nagy tojás sárgája, előzőleg szobahőmérsékleten hagyva
Elkészítés:
- Egy nagy tálba keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fűszereket. A mézet, a cukrot és a vajat egy kis serpenyőben összekeverjük, és közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor elolvad és nagyon sűrű szirupot nem kapunk.
- Adjuk hozzá a citrom héját és levét. Addig keverjük, amíg a keverék egyneművé nem válik, majd vegyük le az edényt a tűzről és a keveréket hagyjuk hűlni.
- A lisztes keverékbe mélyedést készítünk, és beleöntjük a cukorszirupot, a tojást és a sárgáját. Először fakanállal összekeverjük, az oldaláról egy keveset a lisztből kikanalazunk, majd tésztát gyúrunk.
- Tegyük át egy munkafelületre, és rövid ideig gyúrjuk simára. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet, amíg a tészta nem ragad.
- 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Hogyan építsük fel a mézeskalács házikót?
Kezdésként határozzunk meg olyan mintákat, amelyek segítenek a tésztát úgy formálni, hogy a ház egyenlő oldalai, arányos tető, egyenlő ablakok és szép ajtó legyen.
Az ilyen típusú építőtészta kinyújtásakor célszerűbb két sütőpapír között kinyújtani. Így nem kell liszttel rétegezni a sodrófát, és kiküszöböli annak a veszélyét, hogy túl kemény és morzsalékos lesz a formázáshoz.
Minden háznak szüksége van falakra, igaz?
Ideje összerakni a mintás falakat, hogy formát adjon a háznak. A fő elem itt a cukrászkrém. A cukrászok megkönnyítik a dolgunkat azzal az ötlettel, hogy a tojásfehérjét felverik a porcukorral vagy az úgynevezett “hóval”.
Ezzel a ház falai szorosan összekapcsolódnak, a keverék gyorsan szárad, ízletes és hónak tűnik, ami a karácsonyi ház kiegészítője. Díszíthetjük a fehér havat különböző típusú cukorkákkal, csokoládékkal és egyebekkel.
Milyen egy mézeskalács házikó díszek nélkül?
Ebből a célból javasoljuk, hogy hagyatkozzunk egy finom vajas krémhez. Könnyen elkészíthető, az egész család szereti, a díszítések is több mint sikeresek.
Mire lesz szükségünk?
- 1 tojás
- 200 g kristálycukor
- 150 ml tej
- vanília
- 250 g puha vaj
- A tojást kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a friss tejjel. Mérsékelt tűzre tesszük és folyamatosan keverjük. Körülbelül egy percig forraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni, szorosan letakarva alufóliával a puding felületéig.
- A vajat mixerrel simára verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kihűlt tejszínt. Addig verjük, amíg sima krémet nem kapunk.
Cukorka és csokoládé
Miután feldíszítettük házikónkat hóval és vajkrémmel, eljött a gyerekek számára a legcsodálatosabb rész ideje – a finomságokkal való díszítés.
Színes cukorkák és csokoládé minden formában! A tetőn, az ablakok díszítésére, a bejárati ajtó körül és a kertben – mindenhol jól fognak mutatni.
És így el is érkeztünk a mézeskalácsház teljes, végtelenül szép, ünnepi és mindenekelőtt finom változatához.
A kiemelt kép csak illusztráció!