A kakukkfű egy gyógynövény, amely gyakran megtalálható különféle szezonális levesekben és szószokban. Rizsételekhez, zöldségekhez, burgonyához és még friss kenyérhez is népszerű kiegészítő.
Tudtad azonban, hogy infúzióként főzve a kakukkfű tea jótékony hatású?
Mi is az a kakukkfű?
A kakukkfű robusztus, cserjés, zöldesszürke levelekkel, intenzív aromával és ízzel rendelkező gyógynövény. A Földközi-tenger nyugati részén honos, és Nyugat-Ázsia és Dél-Európa szárazabb, naposabb éghajlatára is kiterjed.
Bár a kakukkfűnek több mint hatvan fajtája létezik, a Thymus vulgaris, vagyis a kerti kakukkfű a leggyakoribb kulináris faj. Ez a leggyakrabban használt típus a történelmi receptekben és gyógymódokban is, különösen az ókori Görögországban, Rómában, Egyiptomban és környékén.
A kakukkfű azonnali ízt ad a főzéshez, de egészségügyi előnyökkel is járhat, ha frissen vagy szárítva fogyasztják, vagy teafőzéshez áztatják.
A kakukkfű tea jótékony hatásai
1. Szabályozza a vérnyomást
A kakukkfű tea védi a szív egészségét azáltal, hogy kiegyensúlyozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
2. Erős antioxidáns
Azáltal, hogy növeli az omega-3 zsírsavak vagy az egészséges zsírok mennyiségét az agysejtekben, védelmet nyújthat az életkorral összefüggő betegségek, például a demencia vagy az Alzheimer-kór ellen.
A timol mellett a kakukkfű tea antioxidáns flavonoidokat is tartalmaz. Ezek a vegyületek segítenek védekezni a szabad gyökök ellen, amelyek a szervezet által termelt instabil molekulák, amelyek hozzájárulnak az öregedéshez és a betegségekhez.
3. Enyhíti a köhögést
Tanulmányok kimutatták, hogy a kakukkfű levelei a borostyánlevéllel együtt segíthetnek enyhíteni a köhögést és az akut hörghurut egyéb tüneteit.
4. Erősíti az immunrendszert
A kakukkfű esszenciális vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növény. Tartalmaz A- és C- vitamint, rezet, rostot, vasat és mangánt.
Különösen az A- és C-vitamin rendkívül fontos az immunitás erősítésében és a szervezet fertőzésekkel szembeni harcában.
5. Segíti az emésztést
A kakukkfű tea támogatja és tisztítja az emésztőrendszert a kakukkfűben található illóolajoknak és fenoloknak köszönhetően. Segíthet egyes bélférgek és galandférgek ürítésében.
Ezenkívül megkönnyíti a zsíros ételek emésztését és csökkenti a gázképződést. Görcsoldó tulajdonságával bélgörcsökre, sőt menstruációs görcsökre is jótékony hatással lehet.
6. Segíthet a fogyásban
A kakukkfű tea felgyorsíthatja az anyagcserét, és gyorsabban és hatékonyabban égetheti a zsírt. Azonban, ha nincs kiegészítve testmozgással és megfelelő táplálkozással, önmagában nem fog segíteni a fogyásban.
Hogyan készítsünk kakukkfű teát?
2-3 szál friss kakukkfűből vagy 1 teáskanál szárított kakukkfűből készíthetünk kakukkfű teát.
- Forraljunk fel egy csésze vizet.
- Adjuk hozzá a friss vagy szárított kakukkfüvet a forrásban lévő vízhez, és hagyjuk állni 10 percig.
- A kifőzött teát leszűrjük, mézzel édesíthetjük. Az elkészített kakukkfű teát éhgyomorral vagy étkezés után is ihatjuk.
Hány csésze kakukkfű teát ihatunk naponta?
A kakukkfű teából naponta legfeljebb 2 csészével ajánlott fogyasztani. Ez az adag nem haladhatja meg a heti 5 csészét.
Ha azonban bármilyen gyógyszert szedünk, vagy krónikus betegségünk van, konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt rendszeresen kakukkfűteát fogyasztanánk.
Óvintézkedések
A kakukkfű tea megfelelő mennyiségben fogyasztva jótékony hatással van az egészségre. A túlzott fogyasztás azonban súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A kakukkfű tea túlzott fogyasztása fejfájást, szédülést és emésztőrendszeri zavarokat okozhat.
- Azok, akik allergiásak bizonyos növényfajtákra, konzultáljanak orvosukkal a kakukkfű tea fogyasztása előtt.
- A kakukkfű tea lassíthatja a véralvadást, ezért a túlzott fogyasztás növeli a vérzés kockázatát.
- Néhány embernél allergiás reakciót is okozhat.
- Azok, akik rákkezelésen vesznek részt, ne alkalmazzák orvossal való konzultáció nélkül.