Az oolong tea a világszerte termelt és fogyasztott teák mindössze 2%-át teszi ki, de érdemes felfedezni. Egyesíti a sötét és a zöld tea tulajdonságait, így számos egészségügyi előnnyel jár.
Az oolong tea fogyasztása például segíthet a fogyásban és a stressz csökkentésében.
Mi is az az oolong tea?
Az oolong teát a “camellia sinensis” nevű növény leveleiből állítják elő, akárcsak a mindenki által jól ismert zöld és fekete teákat. A tea feldolgozási módja azonban ismert, mint az a tulajdonság, amely megkülönbözteti a többi teától.
A fermentációs időszak hosszabb, mint a zöld teáé, és rövidebb, mint a fekete teáé. A zöld és fekete teáknál hosszabb eltarthatósági időnek köszönhetően hosszú ideig megőrzi frissességét.
Ennek a teának, amely az utóbbi években a nyugatra is eljutó távol-keleti egészségkultúra miatt hazánkban is elterjedt, Kína, Japán és Tajvan az eredete.
Ma már azonban sokan használják a világ minden táján. Számos egészségügyi probléma esetén kiegészítő italként is ajánlott.
Az oolong tea jótékony hatásai
Az oolong teát a világ számos részén használják jótékony hatásainak köszönhetően. Amiért számos betegség kezelésében fő- és segédteaként használják, a benne található vitaminok és ásványi anyagoknak köszönhető
Bár a fogyni vágyók különösen kedvelik ezt a teát, ez nem jelenti azt, hogy az Oolong teára nem lehet panasz. Amint a cikk további részében olvasható, ennek a teának is vannak mellékhatásai.
De mindenek előtt vizsgáljuk meg a jótékony hatásait:
1. Védelmet nyújt a cukorbetegség ellen
Összességében kimutatták, hogy a tea segít megvédeni a cukorbetegséget és annak szövődményeit, többek között az inzulinrezisztencia és a gyulladás csökkentésével.
Ennek megfelelően egy 2021-es tanulmány és egy 2019-es áttekintés is összefüggésekről számol be a rendszeres teafogyasztás, a jobb vércukorszint-szabályozás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázata között.
Az oolong tea konkrét hatásai azonban általában nem annyira jól kutatottak, mint a zöld vagy a fekete teáé.
2. Javíthatja a szív egészségét
A tea antioxidánsok rendszeres fogyasztása javíthatja a szív egészségét is. A rendszeres teafogyasztókon végzett különféle tanulmányok azt mutatják, hogy csökkent a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, valamint a szívbetegségek kockázata is.
Egy 2003-as tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik naponta több mint hat csésze teát fogyasztottak, “szignifikánsan” alacsonyabb volt a szívkoszorúér-betegség aránya, mint a nem teázóknál.
3. Segíthet a fogyásban
A teafogyasztás és a fogyás régóta összefüggésbe hozható, és valóban sok tanulmány mutat összefüggést a teában található bioaktív vegyületek és a fogyás vagy az elhízás megelőzése között.
Míg régóta úgy gondolják, hogy a tea antioxidáns aktivitása önmagában felelős a testzsír-csökkentő képességéért, a kutatók kezdik azt sugallni, hogy a tea azon képessége, hogy fokozza az enzimgátlást, és különösen a bél mikrobiótával való antioxidáns kölcsönhatása lehet az oka.
4. Javíthatja az agyműködést
A legújabb vélemények szerint a teafogyasztás segíthet megőrizni az agyműködést és a memóriát, illetve védelmet nyújthat az életkorral összefüggő hanyatlás ellen.
Valójában a tea számos összetevője javíthatja az agyműködést. Kezdetnek a koffein növelheti a noradrenalin és a dopamin felszabadulását. Úgy gondolják, hogy ez a két agyi hírvivő javítja a hangulatot, a figyelmet és az agyműködést.
5. Védelmet nyújthat a rák ellen
A tudósok úgy vélik, hogy a fekete, zöld és oolong teákban található antioxidánsok segíthetnek megelőzni a sejtmutációkat a szervezetben, amelyek rákhoz vezethetnek. A tea polifenolok csökkenthetik a rákos sejtek osztódási sebességét is.
Az évek során számos tanulmány foglalkozott a teafogyasztás és bizonyos rákos megbetegedések, köztük a tüdő-, nyelőcső-, hasnyálmirigy-, máj- és vastagbélrák csökkent kockázata közötti kapcsolattal.
Bár úgy tűnik, hogy vannak bizonyítékok a rák kockázatának csökkenésére, a legtöbb tanulmány rámutat arra, hogy a bizonyítékok nem mindig statisztikailag szignifikánsak.
Mivel az oolong tea félúton van a zöld és a fekete tea között, hasonló előnyökre számíthatunk. Azonban további kutatásokra van szükség, különösen az oolong teával kapcsolatban.
6. Növeli a fogak és a csontok szilárdságát
Az oolong teában található antioxidánsok segíthetnek megőrizni a fogak és a csontok erősségét. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik 10 éven keresztül naponta ittak fekete, zöld vagy oolong teát, 2%-kal magasabb csontsűrűséggel rendelkeztek.
Számos más vélemény is beszámol a tea csont ásványianyag-sűrűségre gyakorolt hasonló pozitív hatásairól. A nagyobb csontsűrűség csökkentheti a törések kockázatát. Az oolong tea és a törések közötti közvetlen kapcsolat azonban még feltárásra vár.
7. Segít enyhíteni az ekcéma tüneteit
Mind a fekete, mind a zöld teát tanulmányozták az atópiás dermatitisz, más néven ekcéma tüneteinek enyhítésében, és bár az eredmények ígéretesek, további kutatásra van szükség a meggyőző eredmények eléréséhez.
Az Oolong tea mellékhatásai
Az oolong teát évszázadok óta fogyasztják, és általában biztonságosnak tartják. Ennek ellenére koffeint tartalmaz. Túlzott fogyasztása esetén a koffein szorongást, fejfájást, álmatlanságot, szabálytalan szívverést és bizonyos esetekben magas vérnyomást okozhat.
Ezenkívül a túl sok polifenol antioxidáns fogyasztása prooxidánsként hathat, ami nem tesz jót az egészségnek. Túlzott bevitel történhet polifenol-kiegészítők szedésével, de ez nem valószínű, ha csak teát iszunk.
Az is előfordulhat, hogy a teában található flavonoidok megzavarhatják a vas homeosztázisát a szervezetben, megnehezítve a vas felszívódását, de a flavonoidfogyasztás mennyisége és a probléma pontos mechanizmusa további vizsgálatokat igényel.
További kapcsolódó cikkeink
Amennyiben tetszett írásunk és kíváncsi vagy még több tea jótékony hatásaira, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:















Kiemelt kép forrása: sleepreviewmag.com