A zöld tea az egyik legegészségesebb ital. Számos olyan tápanyagot, vitamint és antioxidánst tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az emberi egészségre.
Pozitív hatással van az egészségre, a fogyástól a májbetegségekig, a 2-es típusú cukorbetegségig és az Alzheimer-kórig.
Mi az a zöld tea?
A Kínában és Indiában őshonos zöld tea egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt évszázadok óta széles körben használatos, és az elmúlt években világszerte népszerűvé vált.
Hegyvidéki területeken, nagy magasságban nő. A tea ízét olyan tényezők határozzák meg, mint az éghajlat, a talaj, és még a tea betakarításának módja is. A teát kézzel szedve kevésbé keserűnek és ízesebbnek tartják.
Valójában minden teafajta (a gyógyteák kivételével) a Camellia Sinensis növény leveleiből származik. A levelek feldolgozási módja határozza meg a tea fajtáit, például fekete, zöld, fehér, vagy oolong tea.
A fekete tea fermentáción megy keresztül, ami megváltoztatja színét és ízét, míg a zöld tea feldolgozatlan marad. Így megőrzi színét, antioxidánsait és jótékony polifenoljait. Ezért is egészségesebb, mint a fekete tea.
A zöld tea tulajdonságai
Tele van antioxidánsokkal és tápanyagokkal, amelyek fontosak a test és a lélek számára. Polifenolokban gazdag, amelyek csökkentik a gyulladást és segítenek a rák elleni küzdelemben. A zöld tea körülbelül 20-45 tömeg%-a polifenol.
Ennek 60-80%-a az EGCG (Epigallocatechin Gallate) nevű katekin.
A katekinek természetes antioxidánsok, amelyek segítenek megelőzni a sejtkárosodást. Ezek az anyagok csökkenthetik a szabad gyökök képződését a szervezetben, amelyek öregedést okoznak és mindenféle betegségben szerepet játszanak. Megvédi a sejteket és a molekulákat a károsodástól.
A zöld tea jótékony hatásai
1. Segíti a szív egészségét
Tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea csökkenti a rossz (LDL) koleszterinszintet, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, és jelentősen növeli a vér antioxidáns kapacitását, megvédve az LDL-részecskéket az oxidációtól.
Ily módon elmondhatjuk, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázatát azoknál, akik rendszeresen fogyasztják.
2. Szabályozza a vérnyomást
A zöld tea rendszeres fogyasztása a vérnyomás szabályozásával segít csökkenteni a magas vérnyomás kockázatát.
3. Segítség lehet a fogyásban
Egyes tanulmányok szerint a zöld teában található antioxidánsok, különösen az EGCG nevű vegyület, fokozhatják az anyagcserét és segíthetnek a fogyásban.
Míg a túlsúlyos és elhízott felnőtteknél a fogyás csekély, egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a zöld tea a veszélyes zsírok csökkenéséhez vezet, különösen a hasi területen.
4. Egészségessé teszi bőrünket
Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően egészségesebbé teszi bőrünket. Csökkenti a ráncokat és az öregedés jeleit. Segít megvédeni a bőrt a nap káros hatásaitól.
Ezenkívül egy tanulmány kimutatta, hogy a zöld tea ígéretes gyógymód lehet olyan bőrbetegségek kezelésére, mint a pikkelysömör és a korpásodás.
Megfigyelték, hogy a sejtek lassabban növekednek a zöld teával kezelt száraz, vörös bőrfoltokban.
5. Segítség lehet a cukorbetegségben
A 2-es típusú cukorbetegség oka az emelkedett vércukorszint, amely inzulinrezisztenciával vagy a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni.
A zöld teában található katekinek, különösen az EGCG, elhízás- és cukorbetegség-ellenes hatásúak.
Egyes ellenőrzött vizsgálatok azt mutatják, hogy a zöld tea javítja az inzulinérzékenységet, és enyhén csökkentheti a vércukorszintet.
6. Csökkentheti a Alzheimer- és Parkinson-kór kockázatát
Számos tanulmány kimutatta, hogy a zöld teában található katekin vegyületek különféle védőhatásokat fejtenek ki a kémcsövekben és állatmodellekben található idegsejtekre, potenciálisan csökkentve az Alzheimer- és a Parkinson- kór kockázatát.
Hogyan főzzünk zöld teát?
A főzött zöld tea antioxidáns szintje a használt teától, a víz hőmérsékletétől és a főzési időtől függően változhat. Megőrizhetjük a zöld tea antioxidáns szintjét, ha az alábbiakban leírt módszerrel főzzük:
- Egy finom teához használjunk kiváló minőségű tealeveleket, és tegyük egy teáskannába.
- Főzéshez válasszunk üveg, kerámia, agyag, porcelán vagy rozsdamentes acél teáskannákat, kerüljük a műanyagot és az alumíniumot.
- Használjunk tisztított vagy szűrt vizet, mivel a csapvíz vagy a kemény víz a benne lévő vegyszerek miatt befolyásolhatja a tea ízét.
- A nagyon forró vagy forrásban lévő víz elpusztítja a teában lévő vegyületeket, és csökkenti az antioxidánsok szintjét és az ízét is befolyásolja. A zöld tea főzésének ideális hőmérsékleti tartománya 71-82 °C (a hagyományos kínai zöld teákat valamivel magasabb hőmérsékleten főzik). Ha nincs hőmérőnk a víz hőmérsékletének mérésére, forraljuk fel a vizet, és várjuk amíg picit kihűl.
Megpróbálhatjuk kombinálni a teát friss fűszernövényekkel, például rozmaringgal, gyömbérrel, vadzsályával, kakukkfűvel, majoránnával, mentával vagy gyermekláncfűvel.
Így különböző ízeket kaphatunk, valamint élvezhetjük a friss növények előnyeit, és extra antioxidáns támogatást is nyújthatnak.
Hogyan fogyasszunk zöld teát?
- Napi 3-5 pohár elfogyasztása javasolt, hogy a zöld tea pozitív hatással legyen az egészségedre. Azonban 1-2 pohár elfogyasztása is egy lépés a helyes irányba.
- Itt arra kell figyelni, hogy a hozzáadott gyógynövények és a zöld teával kölcsönhatásba kerülő gyógynövények megfeleljenek egészségi állapotunknak.
- Mint minden teafajta, a zöld tea is tartalmaz olyan anyagot, amely gátolja a vas felszívódását. Ezért nem ajánlott vasban gazdag étkezés mellett fogyasztani, és várni kell 1 órát, mielőtt teát fogyasztanánk ezen étkezés után.
Lehetséges mellékhatások
- A zöld tea és kivonatai jelentős mennyiségű koffeint tartalmaznak. A túlzott koffeinfogyasztás remegést, álmatlanságot és fejfájást okozhat. A zöldtea-kivonatot használó néhány embernek májproblémái voltak. Nincs azonban meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a koncentrált zöld tea termékek májproblémákat okoznának.
- A zöld tea-kiegészítők nagy mennyiségű aktív összetevőt tartalmaznak, amelyek kölcsönhatásba léphetnek más gyógynövényekkel, kiegészítőkkel vagy gyógyszerekkel, amelyek mellékhatásokat váltanak ki. Ezért azoknak, akik szív-, magas vérnyomás-, vese-, májproblémákkal, gyomorfekéllyel vagy szorongásos zavarral küzdenek, konzultáljanak orvossal, mielőtt zöldtea-kiegészítőket vagy kivonatokat szednének.
- A koffeinérzékenyeknek figyelniük kell a fogyasztásukra. A terhesség alatti koffeinfogyasztás napi 200 mg-ra korlátozódik. A túlzott koffeinfogyasztás a vetélés és az alacsony születési súly kockázatával jár. Ezért terhesség alatt minimális mennyiségben fogyasztható orvossal konzultálva, de általában nem ajánlott a fogyasztása.
További kapcsolódó cikkeink
Amennyiben tetszett írásunk és kíváncsi vagy még több tea jótékony hatásaira, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:














