A hibiszkusz tea egyike azon hihetetlenül, finom teáknak, amelyek előkelő helyet foglalnak el az otthoni italok listáján, mint például a zöld tea és málnalevél tea.
A hibiszkusz tea egy gyógytea, amelyet úgy készítenek el, hogy a hibiszkusz növény részeit forrásban lévő vízben áztatják.
Az áfonyához hasonló fanyar ízű, melegen és hidegen is fogyasztható.
A termesztési helytől és éghajlattól függően több száz féle hibiszkusz létezik, de a Hibiscus sabdariffa a leggyakrabban használt hibiszkusz tea készítéshez.
A kutatások számos egészségügyi előnyt tártak fel a hibiszkusz tea fogyasztásával kapcsolatban, kimutatva, hogy csökkentheti a vérnyomást, leküzdheti a baktériumokat és még a fogyásban is segíthet.
Nézzük meg a hibiszkusz tea néhány jótékony hatását
1. Tele van antioxidánsokkal
Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek segítenek leküzdeni a szabad gyököknek nevezett vegyületeket, amelyek károsítják a sejteket.
A hibiszkusz tea erős antioxidánsokban gazdag, ezért segíthet megelőzni a szabad gyökök felhalmozódása által okozott károkat és betegségeket.
Egy patkányokon végzett vizsgálatban a hibiszkusz kivonat növelte az antioxidáns enzimek számát és akár 92%-kal csökkentette a szabad gyökök károsító hatását.
Egy másik patkányokon végzett vizsgálat hasonló eredményeket mutatott, amely azt mutatja, hogy a hibiszkusz növény egyes részei, például a levelek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
Ne feledjük azonban, hogy ezek olyan állatkísérletek, amelyekben koncentrált dózisú hibiszkuszkivonatot használnak. További kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy a hibiszkusz teában lévő antioxidánsok milyen hatással lehetnek az emberekre.
2. Segíthet csökkenteni a vérnyomást
A hibiszkusz tea egyik leglenyűgözőbb és legismertebb előnye, hogy csökkenti a vérnyomást.
Idővel a magas vérnyomás extra stresszt okozhat a szívben, és gyengítheti azt. A magas vérnyomás a szívbetegségek fokozott kockázatával is jár.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a hibiszkusz tea csökkentheti mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást.
Egy vizsgálatban 65 magas vérnyomásban szenvedő ember kapott hibiszkusz teát vagy placebót. Hat hét elteltével azok, akik hibiszkusz teát ittak, jelentősen csökkentek a szisztolés vérnyomásban a placebóhoz képest.
Bár a hibiszkusz tea biztonságos és természetes módja lehet a vérnyomás csökkentésének, nem ajánlott a hidroklorotiazidot, a magas vérnyomás kezelésére használt diuretikumot szedők számára, mivel ez befolyásolhatja a gyógyszeres kezelést.
3. Csökkentheti a vérzsírszintet
A vérnyomás csökkentése mellett egyes tanulmányok azt találták, hogy a hibiszkusz tea segíthet csökkenteni a vérzsírszintet, ami a szívbetegség másik kockázati tényezője.
Egy tanulmányban 60 cukorbeteg ember kapott hibiszkusz teát vagy fekete teát. Egy hónap elteltével azok, akik hibiszkusz teát ittak, növelték a “jó” HDL-koleszterinszintet és csökkentették a teljes koleszterint, a “rossz” LDL-koleszterint és a triglicerideket.
Egy másik, metabolikus szindrómában szenvedő betegeken végzett tanulmány kimutatta, hogy a napi 100 mg hibiszkuszkivonat bevétele a teljes koleszterinszint csökkenésével és a “jó” HDL-koleszterin növekedésével járt.
Más tanulmányok azonban ellentmondó eredményeket adtak a hibiszkusz tea vérkoleszterinre gyakorolt hatását illetően.
Valójában hat tanulmány áttekintése, amelyben 474 résztvevő vett részt, arra a következtetésre jutott, hogy a hibiszkusz tea nem csökkentette jelentősen a vér koleszterin- vagy trigliceridszintjét.
Ezenkívül a legtöbb tanulmány, amely a hibiszkuszteának a vérzsírszintre gyakorolt jótékony hatását mutatta ki, azokra a betegekre korlátozódott, akik bizonyos betegségekben, például metabolikus szindrómában és cukorbetegségben szenvednek.
Kiterjedtebb kutatásra van szükség a hibiszkusz tea vérkoleszterin- és trigliceridszintre gyakorolt hatásának vizsgálatához, hogy meghatározzuk a lakosságra gyakorolt lehetséges hatását.
4. Elősegítheti a fogyást
Számos tanulmány kimutatta, hogy a hibiszkusz tea összefüggésbe hozható a fogyással és megelőzheti az elhízást.
Egy tanulmány 36 túlsúlyos résztvevőnek hibiszkuszkivonatot vagy placebót adott. 12 hét elteltével a hibiszkusz kivonat csökkentette a testsúlyt, a testzsírt, a testtömeg-indexet és a csípő-derék arányt.
A jelenlegi kutatás a hibiszkuszkivonat koncentrált dózisait alkalmazó vizsgálatokra korlátozódik. További kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy a hibiszkusz tea hogyan befolyásolhatja az emberek súlycsökkenését.
5. Segíthet a baktériumok elleni küzdelemben
A baktériumok egysejtű mikroorganizmusok, amelyek különféle fertőzéseket okozhatnak, a hörghuruttól a tüdőgyulladáson át a húgyúti fertőzésekig.
Antioxidáns és rákellenes tulajdonságai mellett egyes vizsgálatokban azt találták, hogy a hibiszkusz segíthet a bakteriális fertőzések leküzdésében.
Valójában egy kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy a hibiszkusz kivonat gátolta az E. coli, egy olyan baktériumtörzs aktivitását, amely görcsöket, gázokat és hasmenést okozhat.
Egy másik kémcsővizsgálat kimutatta, hogy a kivonat nyolc baktériumtörzzsel küzdött, és ugyanolyan hatékony volt, mint néhány bakteriális fertőzések kezelésére használt gyógyszer.
Azonban egyetlen humán tanulmány sem vizsgálta a hibiszkusz tea antibakteriális hatását, így még nem világos, hogy ezek az eredmények hogyan hatnak az emberre.
6. Finom és könnyen elkészíthető
Számos lehetséges egészségügyi előnye mellett a hibiszkusz tea finom és könnyen elkészíthető otthon is.
Egyszerűen tedd a szárított hibiszkuszvirágokat a teáskannába, és öntsd fel forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni öt percig, majd szűrjük le, ízlés szerint édesítsük, és élvezzük az ízét.
A hibiszkusz tea melegen és hidegen is fogyasztható, és az áfonyához hasonló fanyar ízű. Emiatt gyakran mézzel, vagy kifacsart lime levével ízesítik, hogy kiegyenlítsék a fanyar ízt.
Kockázatok és lehetséges mellékhatások
A hibiszkusz tea fogyasztása során figyelembe kell venni néhány kisebb mellékhatást és kockázatot.
- A hibiszkusz tea rendkívül nagy dózisban mérgező a májra. A toxicitás azonban olyan nagy dózisoknál volt tapasztalható, hogy valószínűleg nehéz lenne ennyit tea formájában elfogyasztani. A legtöbb forrás naponta három-négy pohár hibiszkusz teát javasol, ami ésszerű mennyiségnek tűnik a káros hatások elkerülése érdekében.
- Nagy aggodalomra ad okot a hibiszkusz tea terhes nőkre gyakorolt lehetséges hatása. A terhes nők soha ne igyanak hibiszkusz teát és ne szedjenek hibiszkuszkészítményeket, mivel ez „emmenagóg” hatásokat okozhat. Ez azt jelenti, hogy kiválthatja a menstruációt. Bár ez potenciálisan hasznos lehet a rendszertelen menstruációjú nők számára – igaz ezt még soha nem vizsgálták –, ez azt is jelenti, hogy a hibiszkuszteát fogyasztó terhes nők koraszülést tapasztalhatnak.
- Nem ismert, hogy a hibiszkusz tea biztonságos-e a szoptató anyák számára, akiknek szintén kerülniük kell annak fogyasztását, amíg abba nem hagyják a szoptatást.
További kapcsolódó cikkeink
Amennyiben tetszett írásunk és kíváncsi vagy még több tea jótékony hatásaira, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:















Kiemelt kép forrása: healthjade.net