A magyar konyha számos ízletes és emlékezetes étellel büszkélkedhet, amelyek közül a túrógombóc kétségkívül az egyik legnépszerűbb.
Ebben az édességben az egyszerűség és a finomság találkozik, egyaránt kedvelt a fiatalok és az idősebbek körében. A puha, selymes állagú túrógombóc, melyet aranysárgára pirított zsemlemorzsában forgatnak, igazi kényeztetés a lelkeknek.
Legyen szó egy vasárnapi családi ebédről vagy egy baráti összejövetelről, a túrógombóc mindig tökéletes választás a desszertek világában.
Túrógombóc recept
Hozzávalók:
- 500 g tehéntúró (ha túl nedves, akkor érdemes kinyomkodni)
- 2 nagy tojás
- 6-8 evőkanál búzadara (mennyiségét a túró nedvességtartalmától függően állítsd be)
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 citrom reszelt héja
- zsemlemorzsa
- 50 g vaj
- porcukor és tejföl a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- Túrót összekeverni: Egy tálban keverd össze a túrót, a tojásokat, a sót, a cukrot és a citrom héját. Add hozzá a búzadarát fokozatosan, amíg egy jól formázható, de még kissé ragacsos tésztát kapsz. Hűtőbe hagyd állni a masszát kb. 3 órára, hogy a dara megduzzadjon.
- Formázás: Nedves kézzel formázz diónyi gombócokat a túrós masszából.
- Főzés: Egy nagyobb fazékban forralj fel vizet egy csipet sóval. Amikor a víz forr, tedd bele a gombócokat (ne legyen túl sok egyszerre, hogy össze ne ragadjanak). Főzd őket, amíg fel nem jönnek a víz felszínére, majd még 3-4 percig. Ekkor egy szűrőkanállal vedd ki őket.
- Zsemlemorzsás bunda: Egy serpenyőben olvassz meg vajat, majd add hozzá a zsemlemorzsát. Pirítsd aranysárgára, majd tedd bele a kifőzött gombócokat, és forgasd meg őket a morzsában.
- Tálalás: Tálald a túrógombócokat tejföllel és porcukorral. Némelyek gyümölcsöket vagy gyümölcslekvárt is szeretnek mellé kínálni.
Jó étvágyat hozzá!