He te is szereted a friss, ropogós, otthon sütött pizzát, akkor nem kell tovább keresgélned, mert elhoztuk neked a tökéletes pizza tészta receptjét.
Az alábbiakban bemutatunk egy egyszerű, mégis zseniális pizzatészta receptet, melyet a legegyszerűbb hozzávalókból – liszt, élesztő, só, cukor, olaj és víz – készítheted el házilag.
Hozzávalók:
- 50 dkg búzaliszt (plusz egy kis extra a gyúráshoz)
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál száraz élesztő (vagy 15 g friss élesztő)
- 2 evőkanál olaj (olívaolajat javaslok, de bármilyen növényi olaj megteszi)
- 300 ml langyos víz
Elkészítés:
- Keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot egy nagy tálban.
- Egy külön tálban keverjük össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyjuk állni 5-10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon (ezt úgy vesszük észre, hogy a felszínen buborékok keletkeznek).
- Amikor az élesztő aktiválódott, öntsük hozzá a lisztes keverékhez, majd adjunk hozzá két evőkanál olajat is.
- Keverjük össze az összetevőket, először kanállal, majd amikor már összeállt a tészta, kezdjük el gyúrni.
- Gyúrjuk a tésztát kb. 10 percig, vagy amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragadósnak találjuk, adjunk hozzá még egy kis lisztet, de óvatosan, hogy a tészta ne legyen túl kemény.
- Amikor a tészta kész, helyezzük egy olajozott tálba, takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1-2 órát, vagy amíg a tészta mérete meg nem duplázódik.
- Amikor a tészta megkelt, gyúrjuk át még egyszer, hogy kinyomjuk belőle a levegőt, majd osszuk ketté (vagy több részre, attól függően, hány pizzát szeretnénk készíteni).
- Nyújtsuk ki a tésztát a kívánt vastagságúra, majd adjuk hozzá a kívánt feltéteket, és süssük a pizzát előmelegített sütőben 230-250 °C-on 10-15 percig, vagy amíg a szélei aranybarnák nem lesznek.
Jó étvágyat!