Személyes kedvencem a spárga, mely alapvetően kesernyés ízű – talán ezért nem szeretik néhányan. Itt a lehetőség, hogy olyan ételt készítsünk, mely “keserű” és mégis nagyon finom. Állítólag a magyarok nem szeretik a spárgát, de remélem a cikk hatására kicsit fellendül a spárga piaca itthon is!
És miért pont a spárgát választom példának?
Részint azért, mert a spárga valójában édeskésen keserű, és így talán könnyebben megkedvelik azok, akik kerülik a keserű ízt. Másrészről pedig a spárga nagyon egészséges és könnyen elkészíthető.
Haladjunk sorrendben, nézzük meg, hogy mire való a spárga, milyen hatásai vannak, majd kezdjük el alkalmazni is!
Mire jó a spárga?
Keleten már az ókorban is használták gyógyhatásai miatt a spárgát – leginkább köhögés és húgyrekedés ellen. És a megfigyeléseik jók voltak, hiszen elsősorban vese- és hólyagpanaszok esetén szokták javasolni.
Vizelethajtó hatása miatt vesekő esetén is jó eredményeket érhetünk el vele. Nagyon sok hasznos vitamin és ásványi anyag található benne és kiválóan alkalmas lehet a vér sav-lúg egyensúlyának helyreállítására.
Könnyen emészthető és kevés kalóriát tartalmaz, ezért stresszes időszakokban kifejezetten jó választás lehet. Bár zöld változata sokkal több vitamint tartalmaz, világos társánál, nyugodtan fogyaszthatjuk bármelyiket.
Mire figyeljünk vásárláskor?
A spárga csak frissen jó. Egy mentő lehetőség, ha megpucoljuk, felszeleteljük, leforrázzuk és mélyhűtőben tároljuk, akkor sokáig eláll – de csak friss spárgát érdemes eltenni. Ha a spárga nem friss, akkor szálkás, rághatatlan lesz az étel.
Éppen ezért fontos, hogy tudjuk milyen a friss spárga:
- nyomkodjuk meg a tövénél, ha sárgás lé jön belőle, akkor megvehetjük
- frissen viszonylag könnyen törik – ha gumiszerű, akkor már öreg
- a friss spárga NEM szivacsos és NEM gumiszerű
A spárga elkészítése
A spárgát sokféle módon el lehet készíteni. Sokan nem tudják, hogy miért főzik állítva. Ennek az az oka, hogy a szárat tovább kell főzni, míg a fejet elég gőzölni, mert az frissen, roppanósan is tökéletes.
Általában 8-12 perc főzés után készen is van (tehát gyorsan elkészíthető). Ha túlfőzzük, akkor sincs gond, legfeljebb krémleves lesz belőle.
A spárgának 3 változata van színek szerint. Mindegyikre más íz jellemző:
- a fehér spárga talán a legelterjedtebb, íze lágy – alaposan meg kell hámozni, különben nagyon keserű. A szárak végét érdemes levágni, de a fejeket hagyjuk meg, ahogy vettük, nem kell pucolni sem.
- a zöld spárga erőteljesebb ízű – érdemes a vastagabb példányokat megvenni, mert könnyebb pucolni. Frissességét tovább megtartja, mint fehér társa.
- a lila spárga ritka – íze a zöld és a fehér spárga keverékének felel meg.
Spárga recept – Spárgás, zöldborsós frittata mentás tavaszi salátával
Borsó és spárga, egy igazi tavaszias, kora nyári étel. Könnyű étel, és a nap bármelyik szakaszában jól eshet elfogyasztani – természetesen frissen.
Összesen nagyjából 30 perc az elkészítés és az alábbi adaggal 4-6 ember is jól lakhat. Irány a konyha!
Hozzávalók:
- 10 nagy tojás
- 1 kisebb vöröshagyma
- 40-50 dkg spárga, pucolva, a fele 1 cm részekre darabolva
- 15 dkg borsó
- saláta köretnek
- mentalevelek ízlés szerint
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- bors
- só
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Egy nagy serpenyőben hevítsünk fel olajat a sütéshez. Közben a tojásokat törjük bele egy tálba és keverjük össze két nagy csipet sóval, majd tegyük félre.
- Az olajon pirítsuk meg a hagymát (kb. 2 perc), majd adjuk hozzá a spárgát. Adjunk hozzá ízlés szerint sót és borsot, majd puhulásig főzzük (kb. 6 perc).
- Adjuk hozzá a tojásokat és addig süssük fedő nélkül, míg a fehérje elkezd összeállni (kb. 1-2 perc). Ezután fedő alatt süssük készre. Ha elkészült, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egy spatulával óvatosan szedjük le a serpenyőről az odatapadt részeket.
- Tegyünk a serpenyő tetejére egy tányért, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk meg a serpenyőt, hogy a frittata átkerüljön a tányérra – beleborítjuk a tányérba.
- A saláta leveleket keverjük össze a mentával, locsoljuk meg citromlével és olajjal, ízesítsük sóval és borssal.
Tipp: ha a spárgának egy részét meghagyjuk hosszúkásnak, megpirítjuk, majd különszedjük, akkor a salátánkat feldobhatjuk vele.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó recept ötletek





