A tea fogyasztás rituálé a világ több tucat országában. Nem véletlen, hogy az ENSZ május 21-ét a tea nemzetközi napjává nyilvánította.
A teanap megünneplésének ötlete 2004-ben merült fel az indiai Mumbai városában. Egy évvel később India, Srí Lanka, Banglades, Nepál, Vietnam, Indonézia, Kenya, Malajzia, Uganda és Tanzánia, amelyek a legnagyobb teatermelők közé tartoznak, rendezvényeket kezdtek szervezni a teanap alkalmából.
2019-ig a teanapot december 15-én tartották. Évtizedekkel ezelőtt ezen a napon fogadták el a teaiparban dolgozók jogairól szóló világnyilatkozatot, és 1773. december 16-án az amerikai gyarmatosítók nagy mennyiségű préselt angol teát dobtak a tengerbe Boston mellett, hogy megkezdjék a függetlenségi harcot.
Végül 2019-ben az ENSZ május 21-ét a tea világnapjává nyilvánította, ami a teaszüret kezdete. December 15. azonban továbbra is a forró ital szimbóluma, amely nemcsak a testet, hanem az emberek lelkét is felmelegíti.
Íme a világ legnépszerűbb teáinak listája
1. Fekete tea
Ez a világ legsokoldalúbb és legnépszerűbb teája, amelynek több száz fajtája létezik. A fekete teához általában különböző aromákat adnak, ami azt a benyomást kelti, mintha egy teljesen más teafajtáról lenne szó, de ez nem így van.
A legnépszerűbb hozzáadott ízek közé tartozik a bergamott. Így készül az Earl Grey és világosabb fajtája a Lady Gray.
2. Zöld tea
A zöld teát a Camellia sinensis teacserje leveleiből állítják elő. Több mint 4000 évvel ezelőtt szolgálták fel először a Shenong császár idején.
Azóta a mai napig az egyik legkedveltebb élénkítő és egészséges ital. Bebizonyosodott, hogy egy csésze zöld tea mindössze 35 mg koffeint tartalmaz, ellentétben a fekete teával és az eszpresszóval, amelyekben 45, illetve 110 mg található.
Több mint 50 fajta zöld tea létezik, amelyeket Kína, India, Japán, Srí Lanka, Vietnam, Indonézia, Nepál és Malajzia különböző földrajzi területein állítanak elő.
Ízben és hozzáadott ízben különböznek. Közös bennük, hogy a feldolgozás során minimális oxidáción mennek keresztül.
A zöld tea jó választás lehet például a rák ellen, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, szabályozza a koleszterin- és vércukorszintet, támogatja a gyulladáscsökkentő folyamatokat, a méreganyagok kiürülését, a testsúly szabályozását.
3. Fehér tea
A “fehér tea” a rügyeket vastagon borító ezüstfehér pihékről kapta a nevét és ennek a teatípusnak a legvilágosabb a főzete is.
A fehér tea drágább, mint a zöld tea. Ennek az az oka, hogy a legfiatalabb és legpuhább tealevelekből állítják elő. A betakarítás a szezon elején történik, és minimális feldolgozáson esnek át.
A szárítás természetes napfényben történik. A fehér teában 60%-kal kevesebb a koffein, mint a zöld teában. Még ha tovább is marad a pohárban, nem nyeri el a zöld tea fanyar ízét.
4. Rooibos tea
A rooibos teát csak Dél-Afrikában termő hüvelyes cserjéből készítik. A tea készítéséhez zöld és érett Vörös fokföldirekettyét is használnak. Mindkettő kiváló antioxidáns. Az antioxidánsokról ismert, hogy korlátozzák a szabad gyökök hatását, amelyek egyébként károsítják és elpusztítják a sejteket a szervezetben.
Az immunrendszer erősítő hatása és az öregedési folyamatok lassítása miatt a rooibos sokak kedvenc itala. Mivel nem tartalmaz koffeint, a nap bármely szakában fogyasztható.
Különösen alkalmas azoknak, akik nem tudnak koffeint bevinni, például terhes nők és gyermekek számára. Nyugtató hatású, ezért alkalmas idegfeszültségnek, stressznek, alvászavarnak kitett emberek számára.
5. Hibiszkusz tea
A karkade a hibiszkuszcserjéből készült gyógytea, amelyet Afrika északi részén – főleg Egyiptomban – termesztenek. Ez a tea az egyiptomi fáraók kedvenc itala volt.
A hibiszkuszvirágok jellegzetes sötétvörös színűek, akárcsak a kész tea. Íze savanykás, és közel áll a tiszta csipkebogyó tea ízéhez.
Nem tartalmaz koffeint, de gazdag C-vitaminban, ami egy frissítő és immunstimuláló hatású ital hírnevét adja. Sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek ajánlott. Savanyú-összehúzó íze van, ami elősegíti az erek erősítését.
6. Mate tea
A mate tea Dél-Amerikában őshonos és leginkább ott is fogyasszák. Ez egy erős tea, mert tartalmaz mateint – a koffein analógját, de hosszabb hatású. Ezért az esti fogyasztását kerülni kell.
A mate tea nyomelemeket, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek növelik az immunitást, csökkentik a koleszterinszintet, javítják a szellemi aktivitást és növelik a potenciát.
A Mate-t nem szabad túlzásba vinni – más teákkal ellentétben nem ajánlott napi 1 csészénél többet fogyasztani.
Ez az egyetlen tea, amelyet hagyományosan fém szívószállal isznak. Lyukakkal végződik, amelyek szűrő szerepét töltik be, így a levelek folyamatosan az edényben maradnak. Általában ezüstből, állati szarvból vagy akár bikaherékből készül.
7. Mézbokor tea
Ez a tea az úgynevezett mézbokorból készül – egy ritka növény, amely csak egy helyen található Dél-Afrikában. Bár a Rooibos családhoz tartozik, íze más és édesebb.
Gazdag flavonoidokban, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Hasznos mind a nők, mind a férfiak számára – szabályozza a hormonális egyensúlyt a nőknél, és csökkenti a prosztatarák kockázatát férfiaknál.
A méreganyagok ellen seprű szerepét tölti be, mikroba- és vírusölő tulajdonságaival pedig számos betegség ellen véd – a közönséges megfázástól a súlyos gyulladásokig. Mivel nem tartalmaz koffeint, naponta több pohárral is iható, délután és este is.
8. Oolong tea
Az oolong egyfajta zöld-fekete tea. Ez a növény fejlődésének ez a szakasza közvetlenül a zöldülés után és közvetlenül az érés előtt.
Más szóval, ez egy félig fermentált tea, amely magában hordozza az oxidálatlan zöld tea és a teljesen oxidált fekete tea tulajdonságait és aromáit.
Kisebb-nagyobb testvéréhez hasonlóan ugyanazokkal a bevált profilaktikus és gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik – égeti a testzsírt, védi az ereket a méreganyagok és koleszterin plakkok felhalmozódásától, egyensúlyba hozza a vércukorszintet.
9. Gyümölcs tea
Egyes gyártók gyümölcsteának nevezik azt, amelynek fekete teaalapja van, amelyhez mesterséges gyümölcsízeket adtak. Azonban az igazi gyümölcstea csak aszalt gyümölcsdarabokból áll – alma, narancshéj, eper, málna, birsalma, áfonya, szeder, csipkebogyó.
Ez a tiszta gyümölcstea nem olyan erős aromájú, mint ízesített társai. Legalább 15 percig a forró vízben kell hagyni. A tiszta gyümölcstea előnye, hogy az aszalt gyümölcsön kívül nincs hozzáadva adalék, így a szertartás végén egy kanállal fogyasztható.